afebeelding ayurvedische massage

De oorsprong van deze therapeutische massagemethodiek ligt in de Ayurveda. Ayurvedische massage stimuleert het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. De behandeling wordt afgestemd op jouw body-mindtype en balans, werkt balancerend en bevordert de algehele energiestroom.*


Ayurvedische massage (Abhyanga) is een lange, ritmische methodiek met een meditatief effect. Ik maak gebruik van natuurgeneeskundige kruidenoliën en behandel marmapunten (vedische acupunten). Door de behandeling van marma’s en energiekanalen, de nadi’s, heeft ayurvedische massage een energetisch aspect. Dit in tegenstelling tot de meeste westerse massagemethodieken, die zich enkel richten op de weefsel en spieren van het lichaam. Mijn oud-leraar tai chi en kung fu ervoer deze methodiek als “Qi Gong-massage”.

Abhyanga, leefstijl en balans

De Abhyanga is over het algemeen een zacht van aard, waarbij de gebruikte technieken zijn afgestemd op jouw persoonlijke balans, ofwel prakuti en vikruti. Dat betekent dat er bij het geven van de Ayurvedische massagemethodiek rekening wordt gehouden met jouw specifieke kenmerken en klachten. De handgrepen, olie en drukpunten worden hierop afgestemd. Als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut kan ik deze in een veilige omgeving professioneel uitvoeren. Maar het is meer dan een therapeutische massagemethodiek. Je krijgt namelijk ook leefstijl- en voedingsadvies op maat, zodat je ook thuis aan de slag kunt met je balans.

Achtergrond Ayurveda: in je element

Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Deze “leer van het leven” behoort tot de traditie van oosterse geneeskunst. De Ayurveda beschrijft de samenhang tussen de werking van lichaam, geest en de natuur, gestoeld op eeuwenoude ervaring. Er wordt gesproken van drie dosha’s om je prakruti en vikruti te beschrijven, die elk staan voor bepaalde metabolische principes. De basis hiervan zijn de vijf elementen ether, lucht, vuur, aarde en water. Elke dosha is een combinatie van twee van deze elementen. Vata staat voor lucht en ether, Pitta voor vuur en water en Kapha voor aarde en water. Door inzicht te krijgen jouw unieke combinatie van dosha’s (en dus ook elementen) heb je waardevolle informatie in handen om letterlijk “in je element te zijn en blijven”.