Hoe Ayurveda vruchtbaarheid bij kinderwens kan bevorderen

Ayurveda kan helpen bij het bevorderen van de natuurlijke vruchtbaarheid en het bereiken van vitale zwangerschap bij een kinderwens. Ayurveda is een traditionele Indiase geneeskunde die al eeuwenlang wordt gebruikt om de gezondheid en juicyness van de vrouw (en man) te stimuleren. Leer meer over de principes en praktijken van Ayurveda die kunnen bijdragen aan het bevorderen van de vruchtbaarheid bij vrouwen.

Wat is Ayurveda?

natuurlijke voeding fertiliteit Ayurveda kinderwens

Ayurveda is een oude geneeskunde die zijn oorsprong vindt in India. Het is gebaseerd op het idee dat een gezond lichaam en geest in balans moeten zijn om optimale gezondheid te bereiken. Zoals gezegd, Ayurveda kan helpen bij het bevorderen van de natuurlijke vruchtbaarheid door het bevorderen van een gezonde menstruatiecyclus, het optimaliseren van de voortplantingsorganen en het harmoniseren van het endocriene stelsel. Daardoor wordt de hormoonbalans en de algehele levenskracht positief beïnvloedt. Door de principes en praktijken van Ayurveda te volgen, kunnen stellen met een kinderwens die moeite hebben om zwanger te worden mogelijk hun kansen vergroten en een vitale zwangerschap bevorderen.

Natuurlijke menstruatiecyclus volgens de maanfases

We denken dat de natuurlijke menstruatiecyclus vroeger samen ging met de golfbewegingen van de maancyclus, als eb en vloed, golven van de zee die meebewegen met de maan. De maan staat voor stroming, het vrouwelijke. De maancyclus duurt ongeveer 29,5 dagen, wat overeenkomt met de gemiddelde duur van de menstruatiecyclus voor de meeste ovulerende vrouwen. Een natuurlijke cyclus stemt zich af op de maanfasen. Dat betekent dat die begint bij nieuwe maan en dat de ovulatie plaats vindt rond de tijd van volle maan. Als het volle maan is, is de energie van de maan het sterkst en wordt het eitje als een golf van energie uit de eierstok meegevoerd naar de baarmoeder.

Ayurveda cyclus volle maan teken vruchtbaarheid en vrouwelijkheid

Energiefasen tijdens de menstruatiecyclus

Deze natuurlijke menstruatiecyclus afgestemd op de maancyclus is met de levensstijl van de meeste vrouwen in steden met kunstlicht en kantoorbanen met veel pitta-energie (vuur!) alleen vaak niet meer aanwezig, met alle menstruele schommelingen van dien. Ayurveda kan hier met zijn inzicht in de natuurlijke processen in onze lichaam en geest bij ondersteunen. Een eerste stap hierbij is het bewustzijn van de verschillende energieën tijdens de verschillende fasen van de menstruatie:

Wassende maan: Kapha-fase

Kapha domineert de eerste helft van de cyclus. Na de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies dikker. In deze kapha-fase ervaart een vrouw de essentie van kapha – de sappigheid, de gloed, het gevoel van vrede en rust in zichzelf. Deze opbouwende fase bereikt zijn hoogtepunt bij de eisprong.

Volle maan: Pitta-fase

De piek van de opbouwende golf is de ovulatie. Dit is het begin van de volgende fase, die gedomineerd wordt door pitta. Pitta werkt voornamelijk op de doorbloeding en als zodanig raakt het baarmoederslijmvlies meer gevuld met bloedvaten, ter voorbereiding op de mogelijk bevruchte eicel. Een moment vol levensenergie voor de vrouw.

Afnemende maan: Vata-fase

Als de eicel niet bevrucht wordt, komt de laatste fase, ook ooit beschreven als “de huilende schreeuw van de vagina om de overleden eicel”. Het is een plotselinge stijging van vata die de menstruatieperiode inluidt, en het werkt als een stromende kracht die de menstruatie mogelijk maakt, zodat alles lichamelijk en geestelijk weer los mag laten en de cyclus opnieuw kan beginnen.

Menstruatiecyclus volgens Ayurveda

menarche menstruatie bloed natuurlijk balans

Zolang de dosha’s optimaal functioneren en niet uitgeput of overschaduwd worden door een andere dosha, functioneert de menstruatiecyclus optimaal. PMS en menstruatiekrampen zijn voorbeelden van een menstruatie die uit balans is. Gelukkig biedt Ayurveda genoeg aanwijzingen om die balans te herstellen. Binnen de Ayurveda is bij vrouwen de menstruatiecyclus een belangrijke indicator van jouw algehele gezondheid. Door deze in kaart te brengen wordt duidelijk waar er disbalans is, wat duidelijke handvatten geeft voor balancerende remedies en behandeling bij menstruatieproblemen en kinderwens. Voor een volledig beeld van jou als mens worden ook andere aspecten meegenomen in de anamnese, zoals spijsvertering, slaappatroon, leefstijl en libido. Jouw prakruti en vikruti geven aan hoe jouw huidige evenwicht is en in hoeverre die afwijkt van een gezonde balans van jouw menstype.

Menstruatiecyclus als basis vruchtbaarheid

Al deze aspecten geven informatie over energieverstoringen, waarvoor een een plan op maat wordt gemaakt om de energie weer te laten stromen. Iedereen is anders en ieder individu vraagt om een eigen unieke aanpak. Niet één behandelplan is hetzelfde. Een gebalanceerde menstruatiecyclus is de basis voor een optimale vruchtbaarheid; menstruatieproblemen geven aan de energiestroom verstoord is. Als de menstruatie soepeler en comfortabeler verloopt, betekent dat dat ook je hormoonhuishouding weer beter in balans is. Hierdoor worden je lichaam en geest ontvankelijker voor het laten opbloeien van een nieuw leven.

Hoe Ayurveda fertiliteit stimuleert als je zwanger wilt worden

Ayurveda biedt verschillende behandelingen en benaderingen om de vruchtbaarheid te bevorderen en jou zo juicy mogelijk te krijgen:

  • Dit omvat het volgen van een balancerend voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen en balanceert op de dosha’s.
  • Een van de meest voorkomende behandelingen is het gebruik van kruidenremedies die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van de vrouwelijke voortplantingsorganen en het in balans brengen van de hormoonhuishouding. Vraag altijd om persoonlijk advies over gebruik hiervan, aangezien niet alle kruidenremedies voor alle dosha’s even goed zijn.
  • Daarnaast kan Ayurveda ook externe behandelingen aanbevelen, zoals therapeutische massages met speciale oliën om bij een kinderwens de bloedcirculatie naar de voortplantingsorganen te verbeteren.
  • Ook zijn er ademhalingstechnieken ofwel pranayama die bepaalde dosha’s ondersteunen.
  • Bepaalde mantra’s die passen bij je menstruatiecyclus

Op weg naar een gezonde menstruatie & fertiliteit bij kinderwens

Zoveel vrouwen hebben te maken met een menstruele disbalans & moeite met zwanger worden en zijn onwetend over de kennis die er vanuit de complementaire geneeskunde aanwezig is om dit te ondersteunen. Daarom heb ik je hier wat inzicht en kennis gegevens om je bewust van te worden en eventueel zelf thuis mee aan de slag te gaan.

Fertiliteitsconsulten met Ayurveda

vader, moeder en baby met positieve geboorte-ervaring na online bevalcursus

Daarnaast kan je ook een stap verder gaan en je professioneel door mij laten ondersteunen. Dan kijk ik wat jouw persoonlijke balans is en hoe ik een een aantal fertiliteitsconsulten jouw vruchtbaarheid een boost kan geven. Alles op maat, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Het Ayurvedische perspectief zoals hierboven beschreven neem ik dan mee, naast andere werkvormen uit mijn gereedschapskist die de fertiliteit ondersteunen, zoals fertiliteitsreflexologie. Inmiddels zijn de eerste baby’s van vrouwen die ik hiermee heb ondersteund al geboren!

Boek Fertiliteitsconsult
Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

Geschreven door Marise Bout, BATC Complementair Therapeut in Utrecht, gespecialiseerd in vrouwengezondheid.

Volg me op instagram @naturalwaves.holisticwoman