Een dame die zwanger wilde worden begon laatst tegen de me over het verbeteren van eicelkwaliteit. Of ik de kwaliteit van haar eicellen kon verbeteren.Nou wist ik even niet wat ik moest antwoorden, maar ik heb erover nagedacht. Als integraal werkend complementair therapeut kijk ik bij de wens om zwanger te worden in eerste instantie holistisch. Welk mens zit er hier voor me? Hoe is de samenhang tussen lichaam, geest en spirit en waar kan de energie beter stromen? De eicelkwaliteit is daarbinnen natuurlijk slechts een klein (maar wel heel belangrijk ;)) onderdeeltje. Maar toch wil ik er wat over zeggen zeggen.
Zelf geloof ik erin, dat als lichaam en geest in balans zijn, het lichaam in de optimale vruchtbare staat is. Dat betekent ook, dat de eicelkwaliteit dan op zijn best is.
En dit wordt ondersteund door de laatste inzichten over het belang van de preconceptiefase, de ommenabij 100 dagen voor de conceptie. Dus daarover wat meer.
Waarom is eicelkwaliteit belangrijk bij het zwanger worden?
Het verbeteren van de eicelkwaliteit is een belangrijk onderwerp, vooral voor vrouwen die zich voorbereiden op zwangerschap. Eicelkwaliteit kan namelijk een grote invloed hebben op de kans op bevruchting en een gezonde zwangerschap.
Wat is niet veranderbaar aan de eicelkwaliteit
De kwaliteit van eicellen is deels genetisch bepaald. Dit betekent dat sommige vrouwen van nature betere eicellen hebben dan anderen. Ook is het belangrijk om te weten dat de kwaliteit van de eicel vastligt bij de bevruchting. In het laboratorium kunnen ze de omstandigheden optimaliseren, maar de kwaliteit zelf kan niet worden verbeterd na de bevruchting.
Wat kan je wel doen om de kwaliteit van eicellen te bevorderen
Je kunt zelf invloed uitoefenen op je eicelkwaliteit, vooral in de drie maanden voorafgaand aan de eisprong. Met voeding, leefstijl en complementaire ondersteuning.
Een nieuwe blik op eicelkwaliteit
Statistieken en verhalen over afnemende kwaliteit van de eicel met de jaren kunnen veel met je doen. Dan kan een verandering van perspectief, oftewel het reframen van de situatie, heel ondersteunend zijn. Een fertiliteitsarts kan bijvoorbeeld aangeven hoeveel procent van je eicellen bij een bepaalde leeftijd een mindere eicelkwaliteit heeft. Maar hoeveel is er dan nog wel goed? Lees bijvoorbeeld eens over dit grote onderzoek naar eicellen voordat ze werden bevrucht.
Het goede benadrukken
Ja, de kwaliteit van je eicellen neemt duidelijk af naarmate je ouder wordt, maar je wordt niet op een dag wakker met alleen maar slechte eicellen. Er zal altijd een percentage zijn dat wel een goede kwaliteit heeft, en daar een goede mentale notitie in het onderbewuse t van maken met bijvoorbeeld hypnose voor fertiliteit (en/of gewoon in je notitieboekje ;-)) kan heel helpend zijn.