7 natuurlijke tips bij endometriose: verlichting klachten

Natuurlijke tips bij endometriose kunnen de klachten van deze menstruatieklacht aanzienlijk verlichten. Reguliere behandeling van endometriose is gericht op het beheersen van de aandoening en symptomen; Vanuit de complementaire geneeskunde op het verlichten van de aandoening door naar jou als mens te kijken in plaats van alleen de symptomen. Holistisch dus. Dus ben jij één van die half miljoen vrouwen in Nederland die in meer of mindere mate met endometriose te maken heeft, dan kan het interessant zijn om eens naar de natuurlijke mogelijkheden bij Natural Waves te kijken om jou te ondersteunen. In dit artikel ga ik daar verder op in.

Wat is endometriose?

Endometriose is een menstruatieklacht waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, wat kan leiden tot hevige menstruatiepijn, darmproblemen, onvruchtbaarheid, pijn bij het plassen, pijn bij seks, vermoeidheid en andere symptomen. Een op de 10 vrouwen heeft er last van. In Nederland dus al zo’n half miljoen. De oorzaak van endometriose is niet helemaal duidelijk, wel is bekend dat het soms een genetische component heeft. Wat er gebeurt bij endometriose is dat weefsels buiten de baarmoeder gaan bloeden zonder dat het bloed weg kan vloeien zoals bij een reguliere menstruatie, wat voor ontstekingen en pijnklachten zorgen.

Een op de 10 vrouwen in Nederland heeft endometriose. Deze video van NU.nl geeft uitleg.

Wat is de reguliere behandeling van endometriose?

Het komt voor dat vrouwen jaren moeten wachten op een diagnose, omdat het een relatief onbekende aandoening is (waardoor jij en je omgeving er niet aan denken) en als zodanig niet wordt herkend door een arts. Als het (na gemiddeld 7 jaar) wel wordt herkend, kan reguliere behandeling bijvoorbeeld bestaan uit behandeling met hormonen, pijnstillers en/of een operatieve ingreep. Als het graag zwanger wilt worden en je endometriose op bijvoorbeeld je eierstokken of andere delen van het voortplantingsstelsel hebt, kan ook een ivf-behandeling worden geadviseerd.

Hoe endometriose op een natuurlijke manier verlichten?

Hoewel er geen alomvattende remedie is voor endometriose, zijn er enkele natuurlijke tips die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat dit algemene natuurlijke tips bij endometriose zijn en dat maatwerk advies van Marise beter is toegesneden op jouw persoonlijke situatie en balans.

Hier zijn zeven natuurlijke tips om endometriose natuurlijk te ondersteunen:

1. Gezonde voeding

holistische ondersteuning voeding menstruatieklachten

Een gezond voedingspatroon kan een positieve invloed hebben op endometriose. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen verergeren, zoals bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suikers en transvetten. In plaats daarvan kun je kiezen voor een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen & gezonde vetten. Sommige vrouwen hebben baat bij het vermijden van gluten en zuivelproducten, maar dit kan per persoon verschillen. Het is raadzaam om met een complementair therapeut een maatwerk voedingspatroon op te stellen.

2. Leefstijl

Als je energie niet stroomt en je uit balans bent kunnen symptomen van endometriose verergeren. Het is belangrijk om een leefstijl af te stemmen op wat jij nodig hebt als persoon en een dagritme en activiteiten te hebben die bij jou passen. Denk aan ademhalingsoefeningen en een meditatie. Ook hier geldt dat wat de één heilzaam is, de ander uit balans brengt. Ook hier kan Natural Waves je hierbij adviseren en ondersteunen.

3. Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van symptomen. Kies activiteiten die je leuk vindt en die passen bij je lichaam. Rustige oefeningen zoals wandelen, zwemmen of fietsen, evenals krachttraining, kunnen bijdragen aan het verminderen van klachten en het balanceren van de aandoening. Kies ook hier voor oefeningen die bij jou als persoon passen.

4. Natuurlijke remedies

kruidenremedie als natuurlijke tip bij endometriose

Natuurlijke kruidenremedies en supplementen kunnen endometriose-symptomen ondersteunen. In de Indiase natuurgeneeswijze Ayurveda worden vrouwen en menstruatieklachten en subfertiliteit gezien als het uit balans zijn van jouw menstype en zijn en worden kruidenremedies ingezet om jouw type en disbalans te ondersteunen. Ook is er orthomoleculaire ondersteuning mogelijk. Vraag hierbij advies van complementair therapeut om te weten te komen welke supplementen op jouw situatie van toepassing zijn.

5. Verwarming bekkengebied

Het aanbrengen van warmte op het bekkengebied kan helpen bij het verlichten symptomen. Een warmwaterkruik, warm kompres met een speciaal geselecteerd olie of een warm bad kunnen ontspanning bieden en pijn verminderen. Bij Natural Waves kan je ook warmtebehandelingen met moxa ondergaan.

6. Voetreflex behandelingen

voeten massage reflex zones endometriose natuurlijke therapie

Veel vrouwen ervaren verlichting van endometriose-symptomen na integrale voetreflexbehandelingen. Integrale complementaire behandelingen kunnen ondersteunen bij het verminderen van pijn, het bevorderen van de doorbloeding en het herstellen van het energetische evenwicht in het lichaam. Raadpleeg een gekwalificeerde complementair therapeut voor een persoonlijk behandelplan.

Kom je langs voor een eerste afspraak, dan vraag ik eerst naar jouw gezondheidsgeschiedenis en eventuele reguliere behandeling tot nu toe als startpunt. Daarna krijg je maatwerk advies en behandeling voor alle zeven natuurlijke tips bij endometriose in dit blog. Tijdens de menstruatie consulten met integrale voetreflex kunnen zowel jij als ik als therapeut voelen welke organen en orgaanstelsels gevoelig zijn en extra aandacht nodig hebben. Meestal zijn naast het voortplantingsstelsel ook andere orgaanstelsels betrokken en kan ik de hormoonhuishouding ondersteunen door te werken met specifieke technieken voor de endocriene balans.

Menstruatie consult >>>

7. Geestelijk welzijn

Naast al het lichamelijke werk kan ook op energetisch en spiritueel vlak worden gewerkt. Zo wordt met een integrale natuurlijke aanpak zowel lichaam als geest ondersteund. De chakra’s bieden hiervoor een ideaal uitgangspunt en kunnen jouw op weg helpen met bijvoorbeeld bewustwording van jouw vrouwelijkheid en intuïtie, zodat jouw vrouwelijke energie optimaal kan stromen en zo bijdraagt aan een optimale gezondheid voor jouw situatie.

Conclusie over natuurgerichte behandeling endometriose

Een holistische, natuurlijke benadering kan ondersteunen bij endometriose en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst een arts en weet dat ook ik als complementair therapeut je ook altijd naar de huisarts zal doorverwijzen als dat nodig is.


Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

Geschreven door Marise Bout, BATC Complementair Therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid. Wil je advies op maat? Maak dan een afspraak voor persoonlijk consult.

Maak afspraak >>>