Phone

06-40143722

Email

[email protected]

Opening Hours

Ma - Vr: 9:30 - 17u

hoe schrijf je een hypnobirthing geboorteplan?

WEGWIJZER HYPNOBIRTHING GEBOORTEPLAN

Een geboorteplan maken met elementen van hypnobirthing. Na het lezen van een boek over hypnobirthing of het volgen van een hypnobirthing cursus sta je op het punt om een geboorteplan te maken. Waar moet je dan denken?

GEBOORTEPLAN OF GEBOORTEWENSEN?

Zelf spreek ik altijd van geboortewensen in plaats van geboorteplan. Het woord geboorteplan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar toch goed om even na te denken over de betekenis ervan. Een plan kan heel vastomlijnd klinken, geboortewensen laten meer ruimte voor wendbaarheid. Maar welk woord je uiteindelijk ook gebruikt, de inhoud is hetzelfde. Het gaat erom dat je, het liefst samen met je geboortepartner, van tevoren alvast nadenkt over de opties die er zijn voor je bevalling. Door deze te formuleren, is het voor zowel jezelf als voor hulpverleners duidelijk hoe je het graag hebben wil. Zodat iedereen jou daarbij kan assisteren. Wel zo fijn om je hoofd vrij te hebben als je aan het bevallen bent, zodat je je daar met lichaam en geest kan overgeven.

FOCUS OP DE WEG ZELF

Het opschrijven wat je wil is een mooie gelegenheid om nog eens goed uit te pluizen wat je op je cursus of van je verloskundige hebt meegekregen en wat je daarmee wil. Ook al is elke bevalling anders en is niet alles van te voren te plannen, er zijn veel zaken waar je wel grip op hebt. Ga nog eens na wat goed bij je past. Welke sfeer je wil bijvoorbeeld, of wie is er er bij de bevalling aanwezig? Zo geef je sturing, je focust op de weg die jij wilt bewandelen (dat is sowieso een uitgangspunt van hypnobirthing, de focus op de optimale route). Ook kan je verschillende scenario’s belichten. Als dit, dan dat.

VISUEEL OF TEKSTUEEL GEBOORTEPLAN?

Je kan je geboortewensen tekstueel uitschrijven. Een andere manier is om pictogrammen te maken, zodat het visueel wordt. Aangezien visuele informatie veel sneller wordt verwerkt dan schriftelijke, is er zeker wat voor te zeggen om visuele elementen toe te voegen. Voor jou is de geboorte van je baby een unieke gebeurtenis, maar voor je zorgverleners, voor wie geboortes ondersteunen hun werk is, niet. Dan is het handig als in één oogopslag duidelijk is hoe ze jouw specifieke bevalling kunnen ondersteunen. Dus heb je zin, leef je vooral creatief uit!

VOORBEELD GEBOORTEPLAN

Wil je graag eens lezen en zien hoe een bewust geboorteplan eruit kan zien? Zelf heb ik er destijds ook gemaakt voor de geboorte van mijn dochter. Deze ontvang je als onderdeel van het hypnobirthing cursusmateriaal ter inspiratie, samen met het voorbeeld hypnobirthing geboorteplan dat standaard onderdeel van de cursus. Hierin staan al je hypnobirthing opties punt voor punt uitgewerkt.

Recommended Articles