4 eenvoudige hypnobirthing oefeningen voor aanstaande moeders

Het concept van hypnobirthing draait om het creëren van een hypnose-achtige toestand die vrouwen helpt om een rustige en positieve zwangerschap & bevalling te hebben. Voor wie in verwachting is, zijn hier vier eenvoudige oefeningen om je in de juiste gemoedstoestand te brengen tijdens de zwangerschap, als voorproefje op de hypnobirthing cursus voor de bevalling.

Een routine van zelfzorg omarmen

Een routine om voor jezelf te zorgen voor en tijdens je zwangerschap helpt je fysiek en emotioneel in balans te blijven. Probeer enkele zelfzorgactiviteiten in je dagelijkse routine op te nemen, zoals tijd vrijmaken voor bezinning, ontspanning en meditatie. Dit kan helpen om een gevoel van rust en focus te creëren, zowel mentaal als fysiek – de essentiële basis voor het gebruik van hypnobirthing-technieken.

Ontdek ademwerk

Ademwerk is een van de methoden waarmee we actief ons welzijn positief kunnen beïnvloeden, vanwege het directe effect op ons zenuwstelsel. De beoefening ervan bestaat uit het diep en bewust in- en uitademen, waardoor je lichaam weer thuis kan komen. Begin met diepe, bewuste ademhalingen, liggend of comfortabel rechtop zittend in een stoel. Zodra je comfortabel zit, sluit je je ogen en concentreer je je op het gevoel dat de lucht je longen volledig vult als je inademt en langzaam loslaat als je uitademt. Herhaal dit vijf minuten of langer om de volledige effecten te ervaren. Merk op wat het met jou en het kindje in je buik doet.

Wil je weten welke ademhalingstechnieken je tijdens de bevalling kan toepassen in de latente, actieve en persfase van de bevalling? Dat leer je tijdens de hypnobirthing cursus.

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus

Ontspannen met visualisatie

Visualisatie is een vorm van geleide meditatie die kan worden gebruikt om je te helpen je ontspannen en verbonden te voelen met je lichaam. Begin met het vinden van een comfortabele plaats en positie voor jezelf. Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem, en visualiseer in gedachten een vredige scène – een tuin in volle bloei, een afgelegen strand, of een andere natuurlijke omgeving waar je blij van wordt. Concentreer je op hoe elk aspect eruit ziet en hoe het je laat voelen. Laat de vrede zich geleidelijk door je lichaam verspreiden en laat alle spanning en zorgen los die los willen laten. Blijf je concentreren zolang het comfortabel voelt, zodat je je volledig kunt ontspannen.

Oefen positieve affirmaties

Positieve affirmaties kunnen ook gebruikt worden als onderdeel van hypnobirthing oefeningen. Als je visualisatie en zelfhypnose oefent, herhaal dan zinnen als “Ik ben sterk en bekwaam” of “Ik vertrouw op het vermogen van mijn lichaam om mijn baby te dragen en te baren” Besteed tijd aan het bekrachtigen van je capaciteiten en het visualiseren van de kracht van je zwangere lijf. Richt je op het versterken van je geloof in jezelf en het opbouwen van je vertrouwen met elke affirmatie.

Maak contact met je vrouwzijn en baby door middel van muziek

Ontspannende muziek kan een geweldige manier zijn om tijdens de zwangerschap contact te maken met het aankomende moederschap en je baby. Kies kalmerende liedjes, klassieke muziek of slaapliedjes die je leuk vindt. Luister regelmatig naar de muziek en voel je het ritme door je lichaam en naar je baby. Gebruik dezelfde muziek als onderdeel van je hypnobirthing oefeningen om jezelf en je baby te ontspannen en te kalmeren.


Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

Geschreven door Marise Bout, Hypnobirthing-docent en BATC-therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid.

Wil je advies op maat over jouw situatie? Maak dan een afspraak voor een privé videoconsult.

Volg me op instagram @naturalwaves.holisticwoman