Hypnobirthing audio gids & oefeningen

Hypnobirthing audio helpt je om je positief voor te bereiden op een kalme, ontspannen geboorte. De geluidsbestanden zijn een belangrijk fundament van hypnobirthing. Hier een gids over het gebruik van deze auditieve ontspanningsoefeningen voor zwangere vrouwen.

Hypnobirthing meditaties en ontspanningsoefeningen

Zwangere moeder visualiseert wandeling aan het strand

De meeste Hypnobirthing-methodieken hebben hun eigen audiobestanden, met elk een eigen smaak. Sommige zijn gebaseerd op een bepaalde traditie, zoals vipassana of mindfulness meditatie, anderen hebben weer een andere basis. Maar welke geluidsbestanden kies je dan? Bij Hypnobirthing Pro werken we met ontspanningsoefeningen voor volgens de principes van hypnotherapie, geschreven door Marise Bout, holistisch therapeut geschoold in hypnobirthing en hypnotherapie en regressie. Dat betekent dat de teksten van de hypnobirthing scripts zodanig zijn geschreven dat ze een optimaal effect op jouw lichaam en geest hebben. De woordkeuze en zinsopbouw zijn erop gericht om jouw zwangerschap en bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen door vertrouwen op te bouwen en spanningen rond de geboorte los te laten.

Wat kenmerkt deze ontspanningen voor de bevalling?

waterval ontspanning bevalling visualisatie

Wat de Hypnobirthing Pro ontspanningsoefeningen kenmerkt, is dat ze heel universeel zijn. Er worden natuurlijke en universele associaties gebruikt. Denk aan rozen en meren met een waterval. Zo kan je ze gebruiken ongeacht culturele achtergrond of spirituele oriĂ«ntatie. Een mooi voorbeeld hiervan is oefening die je meeneemt naar je veilige plek. Een plek waar je door middel van visualisatie altijd naar toe kan gaan om te ontspannen en je thuis te voelen. Je veilig voelen, zonder tijgers in je brein of je omgeving, is ook in de psychologie een bekend principe in de om te ontspannen. Je kunt dit oefenen door je eigen space af te bakenen met een geleide oefening, waarbij stress-stofjes in je lichaam worden vervangen door ontspanningsstofjes en je breingolven gaan van chaos, alert en ‘alle breindelen tegelijk aan’ naar coherent, open en ‘alles weer met elkaar samenwerken’.

Complete set hypnobirthing mp3’s

De volledige set hypnobirthing ontspanningen bestaat uit de volgende oefeningen:

 • Hypnobirthing Pro mp3’s voor thuisbeoefening
  • Waterval ontspanningEen ontspanning als innerlijke reis langs alle kleuren van de regenboog.
  • Golven bevalling oefeningVoorbereiding op de bevalling met weeĂ«n als golven van de zee.
  • Roos ontspanningVertrouw op je eigen intuĂŻtie bij de geboorte.
  • Fruit plukken Ervaar hoe hypnose een krachtig instrument is voor de samenwerking tussen lichaam en geest bij de baring.
  • Veilige plekOefening om je op elke plek veilig te voelen.
 • Extra ontspanningsoefeningen in de cursus:
  • Magische handenOntspannende partneroefening met aanraking.
  • Bevallingsmassage rug en onderrugMassage door partner tijdens en tussen de weeĂ«n door
  • Ademhalingsoefeningen om de baarmoederspier te helpen openen en de baby naar beneden te ademen, met visualisaties, geluiden en mudra’s

Waar beluister je de hypnobirthing audio?

De geluidsbestanden zet je als mp3 downloads op elk apparaat dat je maar wil. Dan kan je er op elk moment en elke plaats die je wil naar luisteren. Het maakt niet uit of je er met je volle aandacht bij bent of ondertussen iets anders doet, het maakt altijd een verschil omdat je onderbewuste het toch opneemt. Er een wasje bij ophangen of een fikse wandeling maken kan prima. Zo train je je met je koptelefoon voor een positieve geboorte Ă©n ervaar je meteen kalmte en rust. Wat wil je nog meer?

Wil je meer weten over het evidence-based gebruik van hypnose bij de bevalling? Dan kan je je oren te luisteren leggen bij deze podcast van Rebecca Dekker.

Hartverwarmende podcasts

Als je even iets anders wil horen dan hypnobirthing audio downloads, beluister dan een podcast. Hierbij gaat het niet om de ontspanning, maar om je te laten informeren over allerlei onderwerpen op het gebied van hypnobirthing.

 • Een hypnobirthing podcast om aan te bevelen is die van de Nurture Nest, gemaakt door een Britse hypnobirthing docente. Positief en licht, wat mij betreft heel fijn om naar te luisteren. Met onder meer interessante afleveringen over aromatherapie tijdens de zwangerschap en bevalling en uitgebreide persoonlijke ervaringen met borstvoeding en kolven. Andere afleveringen gaan onder meer over de geschiedenis van hypnobirthing, de plek om te bevallen en pijnbestrijding.
 • Binnenkort gaat er ook een podcast van KG Hypnobirthing van start. Zodra die beschikbaar komt hier de link. Voor nu alvast een voorproefje met Katharine Graves via the Motherkind Podcast.

iGTV als podcast alternatief

IGTV-serie bewust geboortewerk als alternatief hypnobirthing podcast
Beluister me op IGTV

Steeds meer Instagrammende geboortewerkers weten hun weg te vinden naar IGTV. VIa instagram live gaan ze bijvoorbeeld in gesprek met een collega geboortewerker of ervaringsdeskundige over een grote verscheidenheid aan onderwerpen rondom de bevalling en de geboorte. Het leuke is dat je ook deze later kan terugluisteren, net als een podcast. Zelf ben ik ook net van start gegaan, zie hier de eerste aflevering over het kiezen van je verloskundige.

Luisteren: hoe vaker, hoe beter

Voor alle hypnobirthing audio geldt, hoe vaker hoe beter. Met elke minuut die je luistert wordt je body-mind connectie verder ontwikkeld. Zodat je op het moment dat het gaat gebeuren nergens meer over na hoeft te denken en gewoon in jouw geboortebubbel kan zijn. Of als je daar even uit bent, weer wordt uitgenodigd om naar binnen te gaan. Met een vertrouwd geluid om tot jezelf te komen. Luister ze!

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus