Zo kies je een online zwangerschapscursus

Door corona is het voor zwangere vrouwen die bijna hun baby verwachten soms even meebewegen met wat er kan en mag. Je verloskundige is minder beschikbaar en werkt als veel op afstand. Met de 20-wekenecho blijft je partner thuis of kijkt mee vanachter het raam. Je zwangerschapscursus ter voorbereiding op de bevalling bij jou in de buurt gaat niet door en de wensen die je hebt rondom de bevalling staan op losse schroeven. Mogelijk denk je eraan om thuis te bevallen in plaats van in het ziekenhuis, of met minder aanwezige dierbaren dan je had verwacht. Kortom, er is veel onzeker en anders dan je van tevoren had verwacht. Dat kan onrustig maken. Hoe ga je daar als zwangere vrouw mee om? Daarom geef ik je hier 9 tips op een keuze te maken voor een zwangerschapscursus op afstand.

Een zwangerschapscursus op afstand biedt net een extra steun in de rug om je voor te bereiden op je bevalling, zodat je dit wondertje dat in je groeit vol vertrouwen een zo goed mogelijke start kan geven. Hoe kies je dan de zwangerschapscursus die aansluit op jouw persoonlijke behoeftes, nu het aanbod op afstand zo gevarieerd is? Hier wat tips.

Online of virtueel?

Let op het verschil tussen online en virtueel (live). Online betekent dat je het materiaal in je eigen tijd kan doornemen met een vooraf uitgewerkte cursus in tekst of video. Daarnaast zijn er virtuele cursussen op afstand. Daarmee heb je rechtstreeks live contact met de docent en andere deelnemers en gebruik je een videobelplatform. Hetzelfde als een normale cursus bij jou in de buurt dus, maar dan op afstand.

Methode

We zijn in Nederland gezegend met een uitgebreide waaier aan zwangerschapscursussen die jou positief voorbereiden op de geboorte. Denk onder andere aan zwangerschapsyoga, methodes gebaseerd op mindfulness, Zelfbewust Zwanger, hypnobirthing, KG hypnobirthing etc., elk met zijn eigen kwaliteiten. Wellicht wist je niet eens dat er zoveel verschillende methoden waren. Dan is dit het moment om je daar eens goed in te verdiepen om een afgewogen keuze te kunnen maken.

Update september 2022: Inmiddels heb ik mijn eigen Hypnobirthing Pro-methode ontwikkeld, met een online cursusvariant volop on-demand video’s.

Kennis en kunde

Let op de kwalificaties van de docent. Heeft deze een certificaat om les te geven in de methode waar die voor staat? Is deze onderdeel van een club geboortewerkers die elkaar voeden met kennis en kunde om het materiaal up-to-date te houden en de kwaliteit van het trainingsprogramma te bewaken?

Extra kwaliteiten

Kan een docent nog iets extra’s bieden naast de methode an sich? Heeft die aanvullende ervaring of expertise met bevallen, persoonlijke begeleiding of de verbinding tussen body en mind? Denk aan een verloskundige, coach, of natuurgeneeskundige.

Persoonlijkheid

Ook de persoonlijkheid en levenshouding van de docent kan een verschil maken bij jouw voorbereiding op de bevalling. Met sommige mensen heb je een klik, met andere niet.

Benaderbaarheid

Is de docent benaderbaar voor individuele vragen tussen de lessen door? Is er een mogelijkheid om de cursus toe te spitsen op jou als persoon, zodat je die dingen leert die jou individueel ondersteunen om spanning los te laten en vertrouwen op te bouwen?

Tijd

Neemt de docent de tijd om jou de tools en technieken eigen te laten maken? Ook al kunnen sommige vrouwen af met enkel een boek en audio, veel vrouwen hebben baat bij uitgebreide tijd en begeleiding om hun body-mind connectie te trainen. Die is namelijk net als een spier, die sterker wordt door regelmatig te oefenen. Oefening baart kunst. Letterlijk en figuurlijk.

Persoonsgegevens

Gaat de docent bewust om met jouw persoonsgegevens, ook bij de keuze voor een videobelplatform? Bekende applicaties zoals Zoom, FaceTime, Instagram live, Facebook live en WhatsApp zijn niet altijd AVG-proof. Ook al roeien we met de riemen die we hebben ten tijde van corona, nadenken over wie er nu en in de toekomst bij jouw gegevens kan en wat ermee gebeurt is nooit weg.

Stilstaan bij jezelf

De bovenstaande punten kan je natuurlijk allemaal meenemen bij je uiteindelijke keuze, maar vergeet ook niet even stil te staan bij de indruk die het online aanbod bij jou achterlaat. Jij weet ten slotte het beste wat bij jou past. Wat wil jij leren en meenemen van een online cursus? Welk aanbod sluit het beste bij jou als persoon aan? Ik raad aan om hierbij ook op je buikgevoel te vertrouwen. Die buik is namelijk belangrijk ?

Wellicht blijf je na de afweging van dit punt en bovenstaande punten bij dezelfde keuze als daarvoor. Wellicht ook niet. Wat het ook is, het is goed.

Open chat
1
Scan de code
Hallo daar 👋 Als je vragen hebt, dan ben ik er voor je.