Opening Hours

9:30 - 17:00

Voor jou, je partner en je baby

Deze hypnobirthing zwangerschapscursus met partner is een positieve voorbereiding op je bevalling. Spanningen, gedachten over de geboorte en een drukke geest kunnen in de weg zitten bij dit natuurlijke proces, waardoor de geboorte pijnlijker en lastiger wordt. De cursus helpt je het natuurlijke geboorteproces te ondersteunen door angsten en spanningen te verminderen en je te laten vertrouwen op je eigen lichaam, geest en intu√Įtie. Jouw lijf is ervoor gemaakt om te baren.

Cursusmateriaal

CURSUSMATERIAAL
 • 12 uur hypnobirthing zwangerschapsbegeleiding door geaccrediteerd KGH-docent en therapeut met Medische Basiskennis Marise Bout.
 • Het Hypnobirthing Book van de Britse bestseller Katharine Graves met intro van Michel Odent (e-book bij virtuele sessies).
 • De KGHypnobirthing Colour and Calmness ontspannings MP3‚Äôs en ontspanningsoefeningen (Nederlands en Engels).
 • Een cursusmap met hand-outs voor ouders, vol informatie, ademhalings & ontspanningsoefeningen (als e-book bij virtuele sessies).
 • KGH-resource sheets boordevol kennis en kunde over o.a. inleiden, thuis bevallen, stuitligging en zwangerschapsdiabetes
 • Aanvullende online Natural Waves-module vol inspiratie & info Nederlandse geboortezorg
 • 30 minuten zwangerschapsmassage bij Natural Waves

Cursustaal Nederlands of Engels, in combinatie met het Engelstalig cursusmateriaal van de KGHypnobirthing-methode én Nederlandse vertaling van de oefeningen & audio.

Cursusinhoud

 • Ademhalings- en visualisatietechnieken
 • Positieve geboorte affirmaties en ontspanningsoefeningen
 • Aanrakings- en massagetechnieken
 • Het gebruik van positieve ankers
 • Informatie over het geboorteproces, zodat je weet wat je kan verwachten
 • Invulling van de rol van je geboortepartner, zodat deze je volop kan steunen

Geboorteinformatie

 • Jouw zwangere lijf en waarvoor het speciaal voor ontworpen is
 • De Nederlandse geboortezorg en mogelijke interventies
 • Voordelen en risico‚Äôs van interventies zodat je een ge√Įnformeerde keuze kan maken
Stel deelt ervaring over het volgen van een KG Hypnobirthing cursus

Veelgestelde vragen

Wat maakt deze hypnobirthing cursus uniek?

In Nederland zijn er verschillende hypnobirthing-methoden beschikbaar. Ik heb bewust gekozen voor KGHypnobirthing omdat die een Europese, vriendelijke toon heeft en bewegingsvrijheid geeft voor maatwerk en eigen inbreng. Naast het uitgebreide KGH-cursusmateriaal gaan we daarom ook in op je opties in de Nederlandse geboortezorg en is er extra aandacht voor body-mind technieken. Het complete KGH-trainingsprogramma dat wereldwijd wordt gedoceerd ontwikkelt zich continu om up-to-date te blijven. Hierdoor kan ik altijd putten uit de kennis en kunde van het internationale netwerk van ruim 600 KGH-leraren (√©n is er de mogelijkheid om met een direct lijntje contact op te nemen met grondlegster Katharine Graves). Verder is er extra ondersteuning voor verschillende typen zwangerschappen, zoals stuitligging, tweelingen etc en zijn er fact-sheets volop extra bronnen over allerlei onderwerpen beschikbaar. In Groot-Britanni√ę is dit de enige methode die wordt erkend door de Britse beroepsvereniging van verloskundigen (Royal College of Midwives).

Wat zijn de voordelen van hypnobirthing voor moeder & baby?

Draagt bij aan een kalmere, comfortabelere geboorte-ervaring, soms pijnvrij
Je baby komt in een serene en ontspannen omgeving ter wereld, alert en klaar om zich te hechten, zoals de natuur het bedoeld heeft
KG Hypnobirthing bevallingen zijn vaak korter
Meestal minder medicatie & interventies zoals een keizersnede of vacuum-pomp nodig, waardoor je baby zich natuurlijk en makkelijk kan ontwikkelen na de geboorte
Moeders herstellen vaak sneller na de bevalling, omdat de fysieke impact van de geboorte minder groot is
Je geboortepartner leert om jou te ondersteunen en een actieve rol in te nemen bij de geboorte. Een waardevolle ervaring die jullie samen delen.

Wat zijn de voordelen van hypnobirthing na de geboorte?

De voordelen van de hypnobirthing technieken ondersteunen je niet alleen bij het geboorteproces, maar ook daarna. Als kersverse ouders kan je de geleerde technieken blijven gebruiken voor algehele ontspanning en rust. Ook draagt een positieve geboorte-ervaring bij aan een betere hechting tussen ouders en kind, meer energie en vitaliteit na de geboorte en het op gang komen van de borstvoeding.

Wat is het beste moment om met hypnobirthing te beginnen?

Dat kan op elk moment tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen starten de hypnobirthing zwangerschapscursus in het tweede of derde trimester, na de 20-weken echo. Ben je meer dan 34 weken zwanger? Dan kan je ook een privé stoomcursus overwegen.

Bij welke soort bevallingen kan ik hypnobirthing toepassen?

Thuisbevallingen zoals een badbevalling én bevallingen in een kraamkliniek of ziekenhuis (of de achterbank van de taxi). Met hypnobirthing bereid je je positief voor op elke situatie en omgeving, wat er ook gebeurt.

Waarom geef je kg hypnobirthing altijd in meerdere sessies (4 korte of 2 lange)?

Je body-mind connectie (mindset) trainen komt overeen met het trainen van een spier. Als je alleen theorie leest, heb je je body-mind spier nog niet getraind. Daarom bestaat de zwangerschapscursus bij Natural Waves Hypnobirthing uit de volledige 12 uur die de KG Hypnobirthing-methode beslaat én beoefening thuis. Met een geaccrediteerde leraar met Medische Basiskennis die je tussendoor kan helpen bij vragen en ondersteuning biedt waar je dat kan gebruiken.

Zijn er voor deze hypnobirthing zwangerschapscursus vergoedingen door de verzekeraar mogelijk?

Ben je aanvullend verzekerd voor zwangerschap en geboortezorg, dan zijn er mogelijkheden bij VGZ, CZ, Achmea, Zilveren Kruis, Avéro, FBTO & De Friesland verzekeringen. Het loont om altijd even contact op te nemen met je verzekeraar voor de mogelijkheden in jouw situatie.

Wat doe je om de kwaliteit van de cursus te bewaken?

Docente Marise Bout is een geaccrediteerde KG Hypnobirthing Teacher √©n aangesloten bij de BeroepsCooperatie ChildBirth Educators (BCE). BCE staat voor kwalitatief hoogstaande prenatale voorlichting en begeleiding. Docenten met het BCE-keurmerk hebben een eersteklas opleidingsachtergrond en houden hun kennis voortdurend up to date, vanuit de visie: ‚Äúrealististische informatie vanuit een positieve benadering, gericht op vertrouwen in het geboorteproces en met regie van de zwangere vrouw en haar partner‚ÄĚ. Je vindt haar op de BCE-website onder zwangerschapscursussen in Utrecht.