Wat is Hypnobirthing?

Hypnobirthing is uitgebreide zwangerschapscursus die je op een positieve manier voorbereidt op je bevalling. De cursus is erop gericht om spanning los te laten en vertrouwen in het natuurlijke geboorteproces op te bouwen door ontspanningstechnieken te beoefenen en vragen te stellen over de zorg. Het helpt moeder en geboortepartner om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op alle situaties en omstandigheden bij de geboorte. 

Introductie hypnobirthing door Marise Bout

Positieve geboortecultuur?

Hypnobirthing is in het westen ontstaan als antwoord op een geboortecultuur rondom onzekerheden en schrikbeelden, waarin de zwangere vrouw een hulpbehoevend lijdend wezen is in plaats van een energieke oervrouw die in haar kracht staat. Onze moeders, grootmoeders, tantes, vrienden, collega’s en buurvrouwen geven vaak onbewust hun negatieve ervaringen door en hebben zo invloed op het beeld dat je als westerse vrouw van bevallen hebt. Daarnaast wordt er in de media vaak een ongenuanceerd beeld van bevallen gegeven. Vrouwen die met hun benen wijd op hun rug op een ziekenhuisbed liggen te bevallen met omstanders die heel hard “Pers! pers!” roepen. Vaak gaat het om moeilijke, pijnlijke en angstige geboorte-ervaringen, waar de moeder gered moet worden door medisch personeel. Dit kan ervoor zorgen dat je als aankomende moeder opziet tegen de bevalling.

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus

Bekrachtig de oervrouw in jou

Hypnobirthing is erop gericht om je bij te brengen hoe bijzonder een geboorte is waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met wat bij jou en je baby past. Waarbij je gebruik maakt van Hypnobirthing-tools, technieken en geboorteïnformatie om keuzes te maken die je familie het hele leven bij zich draagt als zaadje van rust en vertrouwen. En jou als oervrouw bekrachtigen. Hoe werk je toe naar de de best mogelijke bevalling voor jou, je baby en je partner? Door diepgaand op de hoogte zijn van de fysiologie van de geboorte, hoe lichaam en geest samenwerken en hoe het medische systeem waarin we ons bevinden werkt, kan je de juiste vragen en wensen formuleren om de geboorte te bereiken die je wilt. Je weet niet wat je niét weet zonder de hulp en informatie die je tijdens de Hypnobirthing-cursus ontvangt. 

banner gratis hypnobirthing oefening fruit plukken

Natuurlijk bevallen zonder pijn

Van hypnobirthing wordt weleens gezegd dat het bedoeld is om natuurlijk te bevallen zonder pijn. Nou zijn er natuurlijk vrouwen die zonder pijn bevallen met hypnobirthing, maar ik zal je zeggen dat het in de meeste gevallen niet zo is. Wel leert hypnobirthing je met de pijn omgaan en je bereidt je lichaam erop voor om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe werkt dat dan precies? Er zijn twee hormonen die daarbij een belangrijke rol spelen.

  1. Oxytocine speelt de hoofdrol. Je kent het misschien als het liefdes- of knuffelhormoon. Je maakt het namelijk aan wanneer je verliefd wordt, de liefde bedrijft en je borstvoeding geeft. Én het is essentieel bij de bevalling. Hoe meer oxytocine je in je lichaam hebt, hoe sneller en effectiever de geboorte wordt. Dat komt doordat dit hormoon je bevallingspieren optimaal laat werken. Het laat je baarmoeder zacht worden en zich omhoog bewegen om zich klaar te maken voor de geboorte. Als je rustig bent, kan je lichaam dit hormoon in grote hoeveelheden aanmaken.
  2. De bijrol is voor de endorfines, die samen met oxytocine als een krachtige pijnstiller werken. Hierdoor ervaar je tijdens de bevalling eerder druk dan pijn. De pijn die je wel voelt is te managen.

Als deze twee hormonen ruim baan krijgen, dan werkt het natuurlijk geboorteproces optimaal. Hypnobirthing is er dus op gericht om jou deze twee hormonen zoveel mogelijk te laten aanmaken. Daarom wordt het vaak toegepast bij thuisbevallingen, maar ook in ziekenhuizen en geboorteklinieken (met of zonder medische indicatie) werkt het geboorteproces net zo! De hypnobirthing technieken zijn dus op alle locaties en in situaties toe te passen en heel bekrachtigend, zoals ook krachtig verwoord in dit YouTube TEDx-filmpje.

Filmpje over hypnobirthing als bekrachtigende ervaring

Wat is Hypnobirthing Pro?

Hypnobirthing Pro is een authentieke, diepgaande en vriendelijke hypnobirthing cursus om spanning rondom de bevalling los te laten en vol vertrouwen te bevallen. Voor jou en je partner, ontworpen voor een rustige, soepele en natuurlijk baring. Na ruim 2 jaar als KG Hypnobirthing Teacher zwangere vrouwen te hebben begeleid, besloot ik om me verder te verdiepen in hypnose en regressie en mijn eigen hypnobirthing methode te ontwikkelen. Met krachtige hypnobirthing elementen die echt een verschil maken voor moeder en baby, putten uit mijn ervaring en een gereedschapskist vol body-mind technieken, en met de optie voor een online hypnobirthing cursus waarin ik je in tal van online videos meeneem op weg naar jouw bevalling.

eerste blik moeder en baby gouden uur in bad

Wat zijn hypnobirthing technieken?

Omdat het belang van rust en het aanmaken van oxytocine en endorfines tijdens de bevalling zo groot is voor een optimale geboorte, zijn de Hypnobirthing-ademhalinghalingstechnieken, Hypnobirthing-scripts, Hypnobirthing-affirmaties en het aanvullend lichaamswerk er allemaal op gericht om jou bevalling rustig en vol vertrouwen in te gaan. Het is een uitgekiend pakket van ontspanningstechnieken, met onder andere ademwerk en light touch massage. Ook komen er hypnobirthing visualisaties aan bod, zoals een waterval. Samen met mij als docent oefenen we de ontspanningsoefeningen en onderzoeken we welke visualisaties het beste bij jou passen, zodat je daar tijdens je geboorte niet meer over na hoeft te denken. 

afbeelding van waterval als hypnobirthing down breath visualisatie

Wat moet ik nog meer weten voor een positieve bevalling?

Beoefening dus. Gebruik de technieken en oefen er dagelijks mee. Anders heb je de kans dat je het “resultaat” waar je naar op zoek bent niet bereikt. Elke vrouw, elke baby en elke geboorte is anders. Heb dus ook realistische verwachtingen. Door de cursus te volgen kan je jouw verwachtingen en wensen met andere cursisten en de docent bespreken en afstemmen. Samen weet en leer je meer dan alleen. En als je dan goed voorbereid bent, je wensen duidelijk zijn, je goed geïnformeerd bent en je dagelijks hebt geoefend is het aan jou. Aan jouw lichaam, jouw geest en jouw intuïtie om het te doen, er vol op vertrouwend dat je kan. In de omgeving waar je je thuis en op je gemak voelt, met een geboortepartner die jou op je gemak stellen en je waar nodig verlichting geven. Je kan het! Echt!

Open chat
1
Scan de code
Hallo daar 👋 Als je vragen hebt, dan ben ik er voor je.