Wegwijzer hypnobirthing geboorteplan

Een hypnobirthing geboorteplan. Wat is het, hoe maak je hem en welke onderwerpen neem je erin op? Na het lezen van een boek over hypnobirthing of het volgen van een hypnobirthing cursus sta je op het punt om een geboorteplan te maken. Waar moet je dan denken?

Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english
Geschreven door Marise Bout, Hypnobirthing-docent en BATC-therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid. Insta @naturalwaves.holisticwoman

Wil je advies op maat over jouw situatie? Maak dan een afspraak

Focus op de weg zelf

Het opschrijven wat je wil is een mooie gelegenheid om nog eens goed uit te pluizen wat je op je cursus of van je verloskundige hebt meegekregen en wat je daarmee wil. Ook al is elke bevalling anders en is niet alles van te voren te plannen, er zijn veel zaken waar je wel grip op hebt. Ga nog eens na wat goed bij je past. Welke sfeer je wil bijvoorbeeld, of wie is er er bij de bevalling aanwezig? Zo geef je sturing, je focust op de weg die jij wilt bewandelen (dat is sowieso een uitgangspunt van hypnobirthing, de focus op de optimale route). Ook kan je verschillende scenario’s belichten. Als dit, dan dat.

vier stappen proces hypnobirthing cursus

Geboortewensen of geboorteplan?

Zelf spreek ik altijd van geboortewensen in plaats van geboorteplan. Het woord geboorteplan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar toch goed om even na te denken over de betekenis ervan. Een plan kan heel vastomlijnd klinken, geboortewensen laten meer ruimte voor wendbaarheid. Maar welk woord je uiteindelijk ook gebruikt, de inhoud is hetzelfde. Het gaat erom dat je, het liefst samen met je geboortepartner, van tevoren alvast nadenkt over de opties die er zijn voor je bevalling. Door deze te formuleren, is het voor zowel jezelf als voor hulpverleners duidelijk hoe je het graag hebben wil. Zodat iedereen jou daarbij kan assisteren. Wel zo fijn om je hoofd vrij te hebben als je aan het bevallen bent, zodat je je daar met lichaam en geest kan overgeven.

Welke onderwerpen zet je in een geboorteplan?

Hier een lijst van onderwerpen die terugkomen in een geboorteplan:

 • Wat doe je als je overtijd bent? (bijna 42 weken zwanger) – Wil je afwachten of inleiden, en in welke situaties?
 • Inrichting omgeving – Wat heb jij nodig om in je element te zijn?
 • Wensen bewegingsvrijheid – in welke situaties wil je zo vrij mogelijk bewegen?
 • Toucheren, vliezen, perineum, persen – Wanneer wil je actieve hulp hierbij en wanneer laat je de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan?
 • Navelstreng – Wie knipt de navelstreng door, en wanneer (lotus? halve lotus?)
 • Placenta – Wat wil je om de geboorte van de placenta soepel te laten verlopen?
 • Pijnstilling – Wanneer kies je hiervoor? Welke pijnstilling en in welke situaties?
 • Baby – Wat zijn je voorkeuren voor de verzorging van je baby als die eenmaal geboren is?
 • Communicatie – Wie communiceert er wanneer met wie en over welke onderwerpen? Welke woorden gebruik je wel en niet?
 • Borstvoeding – Wat wil je doen om borstvoeding te kunnen geven?
 • Ziekenhuisopname – Op welke manier neem je beslissingen en hou je de regie bij ziekenhuisopname?
online les geboortewensen en geboorteplan

Kies je voor een visueel of tekstueel geboorteplan?

Je kan je geboortewensen tekstueel uitschrijven. Een andere manier is om pictogrammen te maken, zodat het visueel wordt. Volg de link voor de pictogrammen uit het boek “Positief over Bevallen” van Millie Hill, dat sowieso echt een aanrader is om je langs al je opties te leiden. Aangezien visuele informatie veel sneller wordt verwerkt dan schriftelijke, is er zeker wat voor te zeggen om visuele elementen toe te voegen. Voor jou is de geboorte van je baby een unieke gebeurtenis, maar voor je zorgverleners, voor wie geboortes ondersteunen hun werk is, niet. Dan is het handig als in één oogopslag duidelijk is hoe ze jouw specifieke bevalling kunnen ondersteunen. Dus heb je zin, leef je vooral creatief uit!

Voorbeeld geboorteplan downloaden

Wil je graag eens lezen en zien hoe een bewust geboorteplan eruit kan zien? Bij de hypnobirthing cursus ontvang je een compleet en zeer uitgebreid hypnobirthing geboorteplan. Hierin staan al je hypnobirthing opties punt voor punt uitgewerkt.

Het hypnobirthing geboorteplan template is bij de online cursus beschikbaar voor een totaal van €137 voor meer dan 60 online videolessen.

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus