Alleenstaand moederschap: Voorbereiden op Zonder Partner Bevallen

Bevallen zonder partner kan je de nodige zorgen geven over hoe je je als alleenstaande moeder moet voorbereiden op de geboorte. Je alleen voorbereiden op de bevalling kan zowel intimiderend als lonend zijn. Deze gids biedt essentiële kennis voor vrouwen die het alleenstaande moederschap gaan meemaken, waaronder informatie over de bevalling, zwangerschapszorg rondom de baring en nazorg na de bevalling. Leer hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op positieve bevalling.

Creëer een steunnetwerk

It takes a village to raise a child… Het ontwikkelen van een sterk steunsysteem is een essentieel onderdeel van de voorbereiding op het alleenstaande moederschap. Dus ga in de periode van je zwangerschap, nu je nog tijd hebt, contact op met familie, goede vrienden en buren en bespreek wat zij kunnen en willen betekenen om ervoor te zorgen dat je mensen om je heen hebt op wie je kunt rekenen tijdens en na de bevalling. Ook al zal niet iedereen volop beschikbaar zijn, de kleine dingen als een warme maaltijd ‘s avonds na de bevalling of een avondje oppassen kunnen al zo’n verschil maken voor jouw ervaring als single mom. Met een Mother’s Blessing kan je een cirkel vrouwen rond week 36 uitnodigen om jou extra te bekrachtigen in het moederschap. Hun wijsheid, kennis, kunde en aanwezigheid kunnen je enorm helpen met alle nieuwe ervaringen rondom de baring om te gaan. Zelf nodigde ik 8 dames uit die allen een gedicht of inspirerende tekst en kralen over vrouwelijkheid, nieuw leven en moederschap meenamen, waarvan ik een armband maakte die me ook bij hun aanwezigheid steunde. Een heel bijzondere ervaring!

vrouwencirkel mother's blessing armband kralen vrouwelijkheid moederschap nieuw leven

Verzamel informatie over ondersteuning bij de bevalling

Doe je onderzoek naar de beschikbare ondersteuning voor bevallingen in jouw omgeving. Overweeg een onderzoek een verloskundige die bij je past (caseload, kleinschalig, grootschalig?), het beleid voor ziekenhuisbezoeken en zwangerschapscursussen zoals hypnobirthing, evenals de dekking van je ziektekostenverzekering voor geboortezorg en andere financiële bijstand. Zo krijg je inzicht in welke zorgverleners de beste zorg voor jou als persoon bieden, welke bevallingsmethoden gebruikt kunnen worden en hoe je toegang kunt krijgen tot de ondersteuning die je nodig hebt om jezelf en je baby een optimale en gezonde start in het leven te geven. En heb je weleens aan een doula gedacht? Juist voor alleenstaande moeders kunnen die een enorme steun en toeverlaat zijn.

Wie kan ik als single mum als geboortepartner kiezen?

Je geboortepartner kan de vader van je baby zijn, maar ook iemand anders. Een goede vriendin of vriend, een tante, een buurvrouw of geboortecoach. Het gaat erom dat iemand bij wie je je op gemak voelt uitkiest om samen zoveel mogelijk aarding en rust rondom de geboorte te creëren, zodat de natuur zijn werk kan doen. Je kan ook zonder partner bevallen. Dan is je verloskundige je steun en toeverlaat die vergelijkbare taken op zich neemt.

doula masseert zwangere tijdens bevalling
Leer meer over de rol van de verloskundige in de online Hypnobirthing Pro-cursus

Wat is de rol van de geboortepartner bij hypnobirthing?

Hypnobirthing is een traditioneel een zwangerschapscursus met partner, maar kan ook zonder partner een fijne voorbereiding op de bevalling zijn. Jij gaat als single zwangere vrouw met de hypnobirthing-oefeningen aan de slag, zoals ademhalingstechnieken, visualisaties, affirmaties en scripts. Als je alleen bent kan je de taakverdeling met je vroedvrouw of hypnobirthing docent bespreken en onderzoeken hoe je de oefeningen zelf kan uitvoeren.

Ook kan je een geboortepartner kiezen die niet je romantische partner is. Doordat je geboortepartner bij de cursus aanwezig is en uitleg over deze technieken krijgt, kan hij of zij je beter begrijpen en aanmoedigen om er ook thuis mee aan de slag te gaan. Daarnaast leren jullie samen welke aanrakingen en ankers van je partner jouw als moeder kan helpen aarden tijdens de bevalling. Ook kan je partner zich over de ruimte waar je bevalt ontfermen, zodat die een fijne plek wordt waar jullie baby van harte welkom is. Door de hypnobirthing-cursus samen te volgen worden jullie een echt team.

Wanneer je partner er (even) niet is

Geen partner (in de buurt) of single bevallen? Het kan gebeuren dat het lastig of onmogelijk is om met je partner aan een hypnobirthing cursus deel te nemen. Dat kan zo zijn in de volgende situaties:

  • Als je een partner in het buitenland hebt die daar nu een tijdje moet blijven. Dat kan gebeuren in verband met de vreemdelingenwet of werk
  • Als je samen met een homostel een kind krijgt
  • Als je met of zonder IVF bewust alleen zwanger bent
  • Of als je draagmoeder bent.

In al deze situaties is het mogelijk om je met hypnobirthing positief voor te bereiden op de bevalling, zodat je die vol rust en vertrouwen in kan gaan. Zelf heb ik me ook zo voorbereid. Mijn partner was in afwachting van een visum en kon uiteindelijk twee weken voor de bevalling het land in reizen. We maakten er op afstand het beste van met videobellen en het uitvoeren van oefeningen waarvoor fysiek contact niet noodzakelijk was. Uiteindelijk was hij er wel bij en kijk ik positief terug op de bevalling, ondanks de misschien wat uitzonderlijke voorbereiding. Ook vroeg ik een goede vriendin om erbij te zijn.

massage bij medische inleiding bevalling

Welke opties voor een zwangerschapscursus heb ik zonder partner?

Als je de hypnobirthing-cursus alleen wilt doen, kan ik daar dus goed inkomen. Veel is er wél mogelijk, ook zonder partner. Samen gaan we op zoek wat er bij jou past. In de voorbereiding alleen en bij de bevalling. Wie weet wil je er uiteindelijk toch graag iemand bij betrekken. Alles mag, niets hoeft.

  1. Een privé cursus geeft je maatwerk ondersteuning, misschien wel net met de persoonlijke touch waar jij behoefte aan hebt. Daarnaast ben je ook van harte welkom voor aanvullende zwangerschapsbegeleiding incl bevallingsmassage tijdens de bevalling voor het doula-effect.
  2. Zijn er meer vrouwen die tegelijkertijd de cursus alleen willen volgen? Dan plannen we een mama-only groepscursus.
  3. Wat mij betreft mag je ook aansluiten bij een groepscursus met stellen om de groepsdynamiek te ervaren (daar heb ik zelf voor gekozen en vond dat heel prettig).
  4. Of je kiest voor de online Hypnobirthing Pro-cursus, dan kan je alles in je eigen tijd doen zonder partner.

Vragen of gewoon even sparren? Neem vooral even contact op!

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus