therapeutische voetreflexmassage

De voetreflexmethodiek is een werkvorm waarbij zones op de voet organen en lichaamsdelen weerspiegelen. Door deze reflexpunten te stimuleren worden blokkades opgeheven en word je zelfherstellend vermogen aangesproken. Reflexologie werkt niet alleen sterk aardend, maar kan ook verlichtend bij specifieke klachten worden ingezet.


Effect voetreflexmethodiek op lichaam en geest

  • Verlichting van stress en spanning
  • Verbetering van de doorbloeding
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Het helpen van de natuur bij het bereiken van homeostase

Werkwijze voetreflexmethodiek

De voet wordt op zachte wijze behandeld, waarbij er extra aandacht is voor de zones die daarom vragen. Met een voetdiagnose worden kijken we welke gebieden dat zijn. Daarna worden reflexgebieden met de vingers bewerkt. Daarbij hou ik rekening met specifieke klachten waarbij de voetreflexmethodiek ondersteunend werkt, zoals
allergie, darmklachten, stress-gerelateerde klachten en slapeloosheid. Het consult start met een energetische aanraking om de voet ontvankelijk te maken voor de diagnose of behandeling. Daarna volgt de aandachtige behandeling van de afzonderlijke zones. Daarbij zijn sommige gebieden gevoeliger dan andere, maar onaangenaam wordt het nooit.

Historische en geografische achtergrond reflexologie

Meerdere bronnen rapporteren dat reflexologie in zowel in Latijns Amerika als in India en China zijn oorsprong heeft. Zo gaat het verhaal dat de Chinese acupuncturist Dr. Ko Chung ontdekte dat als hij zijn duimen gebruikte om een sterke druk op de voeten uit te oefenen terwijl de naalden op zijn plaats zaten, de werking werd versterkt en er extra energie vrijkwam. Vervolgens was het fysiotherapeute Eunice Ingham die begin vorige eeuw was de oude kennis vertaalde naar een westerse benadering waarin voetreflexzones samenhangen met bepaalde lichaamsdelen en organen.

Toepassing reflexzonemassage tegen ziekteverzuim

Voetreflexologie wordt tegenwoordig met name in Engeland en Denemarken veel toegepast bij het terugdringen van ziekteverzuim. Ook in Nederland zijn er mogelijkheden om bedrijfsvoetreflexologie in een arbo-plan of werkkostenregeling met fiscaal voordeel op te nemen. Lees op de website van de belastingdienst meer over de erkenning van reflexzonemassage op het werk als arbo-voorziening.  

Arbeidsgerelateerde klachten door een verkeerde werkhouding of aanhoudende stress kunnen worden aangepakt. Werknemers kunnen op twee manieren worden ondersteund:

  1. Door met vaste regelmaat voetreflexmassages aan werknemers op bedrijfslocatie te geven. Dit kan voor al het personeel of specifieke doelgroepen zoals 50 plussers of werknemers in ploegendienst. 
  2. Werknemers die (langdurig) ziek zijn therapeutisch behandelen. 

Voor de mogelijkheden, een demonstratie op locatie en tarieven voor werkgerelateerde trajecten kunt u telefonisch contact opnemen voor meer informatie. Er gelden dan geen vergoedingen van zorgverzekeraars.