Brandend maagzuur

Hoe ontstaat brandend maagzuur tijdens zwangerschap?

Door de groei van je baby is er steeds minder plaats voor je maag, die de maag omhoog duwt. Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap krijgen de meeste zwangere vrouwen hierdoor last van brandend maagzuur of zure oprispingen. De inhoud van de maag, die zuur is van de verteringssappen, kan nu de bovenliggende slokdarm instromen. Normaal is de maag goed afgesloten door de maagklep, maar die sluit nu minder goed. Het zwangerschapshormoon progesteron ervoor dat je spieren verslappen, waaronder ook de spier van het maagklepje. Daardoor heeft dit afsluitklepje meer moeite dan normaal om de maaginhoud binnen te houden. Zowel de groei van je baby als progesteron veroorzaken dus brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Volgens het KNOV krijgt 50 tot 75% van de vrouwen tijdens hun zwangerschap vroeger of later last van brandend maagzuur (reflux).

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

Tips tegen brandend maagzuur bij zwangerschap zijn gebalanceerd eten, rustig liggen en onrust vermijden. Een andere tip voor zuurbranden is therapeutische zwangerschapsmassage met specifieke aandacht voor de reflexzonegebieden voor de spijsvertering op de voet en moxa om de klacht te verlichten. Ook krijg je natuurlijke voedingstips

Heb je aanvullingen, suggesties of vragen over natuurlijke remedies bij zwangerschapskwaaltjes of wil een afspraak maken? Stuur een mail naar info@naturalwaves.nl of bel 06-40143722.

De meeste vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap zwangerschapskwaaltjes. Door goed voor jezelf zorgen kom je zo energiek en gebalanceerd mogelijk je zwangerschap door en heb je zo min mogelijk last van dit ongemak. Deze post is onderdeel van een overzicht van veelgestelde vragen over milde zwangerschapskwaaltjes en de natuurlijke manieren en tips om ze te verlichten. Neem bij ongerustheid of bij extreme gevallen contact op met je verloskundige.