Bandenpijn

Hoe voelt bandenpijn?

Bandenpijn voelt als een scherpe, stekende buikpijn of als een kneuzing aan schaambot. De pijn kan intens voelen maar ook zeurend, zoals bij je menstruatie. Het is een plots opkomende pijn rond je liezen, die je kan voelen bij het schaambotje, de vagina of je zij en die kan doortrekken tot je onderrug, je billen en je bovenbenen.

Hoe kan bandenpijn worden aangewakkerd?
Je kunt er een flinke pijnscheut van krijgen. De pijn kan bij een snelle of intensieve beweging plots opkomen. Ook hoesten, niezen, het draaien van je baby of een volle blaas kunnen de pijn aanwakkeren. Wat is nou de oorzaak van bandenpijn?

Hoe wordt bandenpijn veroorzaakt?
Bandenpijn wordt veroorzaakt door het rekken van de verschillende steun- en ophangbanden, waarmee je groeiende baarmoeder aan het bekken verbonden is. De oprekking zorgt ervoor dat je een zeurende, stekende pijn voelt. Sommige vrouwen ervaren de hele zwangerschap bandenpijn, andere voelen hem pas vanaf 20 weken zwangerschap, omdat de baarmoeder dan hard groeit en de druk op je banden toeneemt. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen bandenpijn ervaren. Het is een onschuldige pijn voor jou en je baby.
afbeelding zwangere vrouw buik drukt op banden

Wat te doen tegen bandenpijn bij zwangerschap?

Het rustig aan doen, goed voor jezelf zorgen en ondersteunend ondergoed of een buikband dragen verlichten de pijn. Ook heeft therapeutische zwangerschapsmassage en een volledige ademhaling een balancerend effect.

De meeste vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap zwangerschapskwaaltjes. Door goed voor jezelf zorgen kom je zo energiek en gebalanceerd mogelijk je zwangerschap door en heb je zo min mogelijk last van dit ongemak. Deze post is onderdeel van een overzicht van veelgestelde vragen over milde zwangerschapskwaaltjes en de natuurlijke manieren om ze te verlichten. Neem bij ongerustheid of bij extreme gevallen contact op met je verloskundige.


Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

Geschreven door Marise Bout, Hypnobirthing-docent en BATC-therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid.

Wil je advies op maat over jouw situatie? Maak dan een afspraak.

Volg me op instagram @naturalwaves.holisticwoman