Slapeloosheid

Wat is de oorzaak van slapeloosheid tijdens zwangerschap?

De oorzaak van slapeloosheid (insomnia) bij zwangerschap kan zowel een veranderende hormoonhuishouding als alertheid en gedachten en dromen over je gezondheid, de bevalling en het aankomend ouderschap zijn. Tijdens je zwangerschap slaap je sowieso wat lichter dan normaal. Maar je kan ook juist meer willen slapen, zeker in het eerste trimester. Ook kunnen blauw licht en ongemakken als een grote buik die in de weg zit bij het draaien, ‘s nachts moeten plassen, rugpijn, opkomend maagzuur en misselijkheid je slaapcyclus beïnvloeden. In het derde trimester maakt je lichaam verder extra progesteron aan. Dit zwangerschapshormoon werkt als natuurlijk kalmerend middel en kan sufheid veroorzaken, wat mogelijk je dag-nachtritme verstoort. Of misschien is je baby ‘s nachts wakker in je buik en jij daardoor dus ook! In ieder geval hebben veel vrouwen als ze zwanger zijn met verminderde slaap te maken. Daardoor ben je tijdens je zwangerschap vaak wat vermoeider bent dan normaal.

Wat te doen tegen slapeloosheid tijdens zwangerschap?

Om zo fit en uitgerust mogelijk aan je bevalling te beginnen en jezelf en je baby energetisch te voeden is voldoende slaap met in ieder geval een REM-fase belangrijk. Wat voldoende is, verschilt van vrouw tot vrouw. Ook met wat minder uurtjes kan je je dus best nog energiek voelen. Om jezelf extra te ondersteunen kan je op zoek gaan naar manieren om body en mind te balanceren. Therapeutische massage, een ruime ademhaling, tai chi-oefeningen en natuurlijke voeding dragen bij een goede nachtrust. Hiervoor kan je bij mij op de praktijk terecht. Ook het volgen van de zwangerschapscursus Hypnobirthing draagt bij aan een kalme zwangerschap voor jou en je baby. Dit komt doordat je je positief voorbereidt op de bevalling, je leert omgaan met onrustige gedachten en je je body-mind connectie traint. Wees welkom!

Heb je aanvullingen, suggesties of vragen over natuurlijke remedies bij zwangerschapskwaaltjes of wil je een afspraak maken? Stuur een mail naar info@naturalwaves.nl of bel 06-40143722.

De meeste vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap zwangerschapskwaaltjes. Door goed voor jezelf zorgen kom je zo energiek en gebalanceerd mogelijk je zwangerschap door en heb je zo min mogelijk last van dit ongemak. Deze post is onderdeel van een overzicht van veelgestelde vragen over milde zwangerschapskwaaltjes en de natuurlijke manieren om ze te verlichten. Neem bij ongerustheid of bij extreme gevallen contact op met je verloskundige.