Zwangerschapsoedeem (vocht vasthouden)

Wat is zwangerschapsoedeem?

Zwangerschapsoedeem is het fenomeen dat je als zwangere vrouw vocht vasthoudt in voeten, enkels en/of benen. Dan heb je dikke enkels, voeten of onderbenen. Het vocht dat je extra aanmaakt tijdens je zwangerschap zakt naar beneden door de zwaartekracht. Omdat je meer bloed aanmaakt heeft het lichaam soms meer moeite met terugpompen van het bloed uit de onderste ledematen. Het bloed stroomt namelijk trager en heeft minder capaciteit om het via het lymfesysteem vocht uit weefsels op te nemen. Ook kan de druk op de vaten rondom de lies door een vergrote baarmoeder toegenomen zijn, waardoor het transport van het bloed naar boven extra bemoeilijkt wordt. Het komt vooral voor in het derde trimester en bij warm weer.

Wat te doen bij zwangerschapsoedeem?

Het aanmaken van extra vocht tijdens de zwangerschap is een natuurlijk proces. Met therapeutische voetreflexmassage waarin aandacht is voor de reflexzones voor het lymfestelsel stimuleer je je lichaam het overtollige vocht af te voeren (lymfedrainage).

Heb je aanvullingen, suggesties of vragen over natuurlijke remedies bij zwangerschapskwaaltjes of wil een afspraak maken? Stuur een mail naar info@naturalwaves.nl of bel 06-40143722.

De meeste vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap zwangerschapskwaaltjes. Door goed voor jezelf zorgen kom je zo energiek en gebalanceerd mogelijk je zwangerschap door en heb je zo min mogelijk last van dit ongemak. Deze post is onderdeel van een overzicht van veelgestelde vragen over milde zwangerschapskwaaltjes en de natuurlijke manieren om ze te verlichten. Neem bij ongerustheid of bij extreme gevallen contact op met je verloskundige.