rozenknop als teken van zwangerschap

Zwangerschapsmassage vóór, tijdens en na de bevalling helpt spanning voor de aankomende bevalling te verminderen, bevordert een soepele bevalling en het herstel van de moeder na de bevalling. Deze therapeutische zwangerschapsmassages zijn een prachtige manier om aan te komen in je lichaam en aanwezig te zijn bij jezelf en je baby.


Massage tijdens zwangerschap

Contact met baby en zwangere zelf

Ervaringen van jou en je baby zijn van diepgaande invloed op de verdere ontwikkeling van de zwangerschap en geboorte en daarmee ook op het prille leven in je buik. Gedachten over de gezondheid van jou en je baby, de bevalling, de kraamtijd en het ouderschap kunnen onrustig maken. Je zorgt nu niet alleen meer voor jezelf, maar voor twee. Met therapeutische aanraking zorgt maak je contact met je eigen zwangere zelf en stimuleer je aarding energie en balans (en die van je baby!) in deze turbulente ontwikkelingsfase.

Zwangerschapsmassage Utrecht

BATC-therapeut doula en specialist zwangerschapsmassage Utrecht

Mijn aanpak is persoonlijk afgestemd op jouw behoeften; ik werk daarbij integraal met de werkvormen therapeutische Ayurvedische massage, de ademhalingsmethodiek, de voetreflexmethodiek & de moxamethodiek.

Ervaringen van de foetus tijdens de conceptie, de zwangerschap en de geboorte zijn van diepgaande invloed op ons leven. Belangrijk dus voor je baby om welkom geheten te worden door nu al contact te maken. Door goed voor jezelf te zorgen en je blij te voelen draag je daar direct aan bij.

Behandeltafel en ligging massage

Je ligt op een professionele hoog-laagtafel die automatisch verstelbaar is, zodat je makkelijk de tafel op en af komt. Door het hoofdeind te liften lig je nooit helemaal plat op je rug, wat je bloedsomloop als zwangere ten goede komt. Voor behandeling van de achterzijde lig je in een stabiele zijligging, ondersteund door kussen. Dit is voor de meeste zwangere vrouwen de meest comfortabele houding om te liggen, waarin je alles los mag laten en je mag overgeven aan de aandachtige aanraking.

Verlichting zwangerschapskwaaltjes

handen op buik massage zwangerschap

Het wonder van leven in je buik tijdens zwangerschap is prachtig, maar toch kan je ook ongemak ervaren. Met een kindje op komst zijn je lichaam en geest volop in beweging. Je lichaam en je buik in het bijzonder maakt ruimte voor jouw groeiende kindje, wat voor zwangerschapskwaaltjes kan zorgen. Door de groei van je baby groeit ook jouw lijf mee, waardoor je te maken kan krijgen met:

 • zwangerschapsmisselijkheid & brandend maagzuur
 • zwangerschapsoedeem, vocht vasthouden in armen, benen en voeten
 • bandenpijn
 • lage rugklachten
 • bekkenklachten
 • pijn in de nek en schouders
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • kuitkrampen
In welke fase van de zwangerschap?
Massage eerste en tweede trimester

Omdat jouw baby in het eerste trimester nog klein en kwetsbaar is, behandel ik dan niet. De eerste 12 weken zijn een contra-indicatie. Vanaf 12 weken ben je van harte welkom voor een eerste afspraak op de praktijk in Utrecht. Dit is een mooi moment om met een traject te beginnen.

Derde trimester: op weg naar de bevalling

Alle organen en ledematen in je baby zijn nu klaar, dus kan alle energie nu volop naar de groei gaan. Dit betekent dat jouw lichaam in het derde trimester steeds meer te dragen heeft. Daarom kan je nu extra last krijgen van bandenpijn en slapeloosheid. Ook komt het in dit trimester vaker voor dat je vocht vasthoudt. Ben je erg bezig met de op hand zijnde bevalling, de kraamtijd of het ouderschap? Ook dan biedt bewuste aanraking verlichting. Maar ook als je je goed voelt is dit een welkom moment van zelfzorg, een moment voor jou en je baby als bewuste voorbereiding op de bevalling.

Massage voorbereiding bevalling

Bloesem als symbool voor groei zwangerschap

We weten steeds meer over de effecten van een kalme zwangerschap en de effecten op de bevalling en de gezondheid van de moeder en kind op korte en lange termijn. De eerste 1000 dagen van een baby zijn een blauwdruk voor de rest van zijn of haar leven. Daarom is het de moeite waard je met zwangerschapsmassage voor te bereiden op de bevalling in de laatste weken van je zwangerschap. Rust bij de moeder draagt in die laatste fase van de zwangerschap immers bij aan een soepele en kalme bevalling waar moeder en kind positief op kunnen terugkijken.

Een regelmatige opeenvolging van sessies is daarbij krachtiger dan losse consulten. Dit geeft ruimte om de zachte body-mind methodieken hun werk te laten doen, precies daar waar nodig.

Mijn algemeen advies is om zo vroeg mogelijk, maar zeker vanaf week 37 van je zwangerschap minimaal één consult per week in te plannen. Mocht je bevallen, dan kan een voorbereidend zwangerschapsconsult worden omgezet in een bevallingsmassage of een postnataal consult voor nazorg. Zo ben je verzekerd van continue zorg met alle voordelen van dien.

Voordelen massage zwangerschap

Body-mind technieken als voorbereiding op de bevalling dragen bij aan:

 • Minder stress, angst en pijn bij de moeder
 • Minder prenatale complicaties
 • Een lagere bloeddruk, hartslag & rustigere ademhaling
 • Een betere doorbloeding van de baarmoeder, die bijdraagt aan een betere gezondheid van de baby
 • Meer oxytocine-productie, het hormoon dat direct zorgt voor het openen en verzachten van de baarmoeder rondom de bevalling en bijdraagt aan de hechting tussen moeder en kind.
 • Een kortere bevallingsduur en minder complicaties
 • Een voorspoedig herstel van de kraamvrouw na de bevalling
 • Een betere immunologische reactie bij moeder en kind, van invloed op bijvoorbeeld het ontstaan astma en allergieën.

Massage stuitligging en overtijdsbehandeling

Ook bij een naderende medische inleiding van de bevalling of een baby in stuitligging ben je hier op je goede adres. Dat betekent ook dat ik met moxa en voetreflex een baby in stuitligging kan uitnodigen te draaien en de bevalling met acupressuur en de therapeutische voetreflexmassage op een natuurlijke manier kan aanwakkeren, of je lichaam kan voorbereiden op een medische bevalling.

Overtijdsbehandeling: weeën stimulatie vóór de bevalling

baby na een kalme bevalling met drukpuntmassage

In de periode voorafgaand aan de bevalling kan je vermoeid en onrustig zijn. Bijvoorbeeld als de uitgerekende datum bij 40 weken is gepasseerd en de klok verder tikt richting week 42. Je bent nu “overtijd” en de stress rond een medische inleiding van de bevalling of strippen kunnen nu toenemen.

Acupressuur vóór een medische inleiding

Als de verloskundige of arts het nodig vindt de bevalling medisch in te leiden of als je dat zelf wil, kan je 3 dagen voorafgaand aan de medische inleiding starten met acupressuur en therapeutische voetreflexmassage. Het stimuleren van drukpunten en reflexzones op de voet bevordert kalmte, rust en vertrouwen, wakkert contracties van de baarmoeder aan en bevordert de ontsluiting. Ook als de baring niet spontaan begint, blijkt uit ervaring van de verloskundigen dat de cervix hierdoor gunstiger aanvoelt en dat de kans op minimale ingrepen toeneemt.

Bevallingsmassage tijdens het baren

lotus bloem opent bevalling
Massage is een belangrijke sleutel voor een makkelijke bevalling.

Het is zover. De bevalling komt eraan. Je staat op het punt om moeder te worden van de baby in je buik. Eén van de meest vormende transities in je leven, als een rite of passage.

Door een onrustige geest kan je lichaam in de vecht, vlucht en bevries-modus van het sympathisch zenuwstelsel komen, wat niet bevorderlijk is voor de bevalling. Sterker nog, ze brengen je lichaam in een vicieuze cirkel van spanning en pijn en vertragen (het op gang komen van) de bevalling.

Met bevallingsmassages met elementen van acupressuur en voetreflexologie en je ademhaling kan je direct de switch naar een positieve cirkel maken, naar rust, kalmte en comfort. Dit maakt ruimte voor een spontane bevalling en bevordert een soepel verloop van de baring. Massage zorgt namelijk voor de productie van oxytocine en endorfine, belangrijke bevallingshormonen. Die hebben invloed op je pijnbeleving en het openen en zachter worden van de baarmoedermond.

Voor bekrachtiging van jouw als barende vrouw, natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling en het stimuleren van een gemakkelijke, natuurlijke geboorte.

Massage aan huis, geboortehuis & ziekenhuis

Een bevallingsmassage is op elke locatie in de regio Utrecht mogelijk, dus bij een thuisbevalling, een poliklinische bevalling (Geboortehuis Utrecht) én een ziekenhuisbevalling (St. Antonius Geboortezorg Leidsche Rijn, Diakonessenhuis Utrecht & WKZ). In welke bevalhouding je ook staat, zit of ligt, er zijn altijd wel beschikbare lichaamsdelen om te masseren. Je handen, armen, hoofd en voeten bevatten allemaal drukpunten of reflexpunten die de bevalling ondersteunen.

Een groot voordeel bij een ziekenhuisbevalling is dat je de bevallingsmassage al van tevoren kan inplannen en dus zeker bent van mijn beschikbaarheid, omdat een medische inleiding in tegenstelling tot een spontane bevalling volgens planning gaat. Een bevallingsmassage bij een inleiding in het ziekenhuis kan een mooie manier zijn om ondanks de medische setting dicht bij jezelf te blijven en alle voordelen van de behandeling te ervaren.

Zo vroeg mogelijk starten tijdens de baring

Voor een optimaal effect van de bevallingsmassage is het belangrijk zo vroeg mogelijk te starten, als je weet dat de bevalling begonnen is.

Voordelen massage tijdens bevalling

Op de korte termijn:

 • Draagt bij aan je innerlijke kracht en vertrouwen in je lijf
 • Bevordering van de ontsluiting en het verweken en verstrijken van de baarmoedermond
 • Stimulatie van krachtige en effectieve weeën
 • Aanwakkeren van het indalen van de baby
 • Kan een verdovend effect hebben op de samentrekking van de baarmoeder, met pijnvermindering als resultaat.

En op de lange termijn draagt het bij aan:

 • Een betere hechting tussen moeder en kind
 • Het natuurlijk op gang komen van de borstvoeding
 • Makkelijker herstel na de bevalling
 • Een betere werking van het immuunsysteem van de baby, waardoor de kans op allergiën en astma afneemt.

Extra doula-effect bij doorlopende zorg

Afbeelding met geboortepartner naar keuze, pijnbestrijding & continue zorg
Wereldgezondheidsorganisatie: belang continuity of care

Als je al meerdere sessies met mij als hebt ontvangen, raak je steeds beter vertrouwd met mij als zorgverlener. Dat heeft voordelen als ik als onderdeel van jouw geboorteteam ook bij de bevalling aanwezig ben. We weten immers dat continue begeleiding van een zwangere vrouw door een vast, vertrouwd persoon gunstige effecten heeft op het verloop van de bevalling en de geboorte-ervaring van moeder en kind. Baringen verlopen dan comfortabeler, sneller & met minder ingrepen. Dit wordt ook wel het doula-effect genoemd.

Rond week 37 nodig ik je graag uit om een sessie te plannen om jouw geboorteplan met jouw massagewensen en behoeften tijdens de bevalling door te spreken, eventueel samen met je geboortepartner.

Boek direct een afspraak van 90 minuten via de online agenda. Kom je voor het eerst, kies dan “Consult zwangerschap”. Het is daar niet mogelijk om een afspraak binnen 48 uur te maken. Wil je een last-minute afspraak of staat er geen geschikte tijd bij? Stuur dan een mailtje! Wie weet is er nog een plekje vrij!

Online masterclass bevallingsmassage

online cursus bevallingsmassage partner

Wil je zelf eenvoudige massagetechnieken leren om samen met je partner te oefenen, weet dan dat die ook in de hypnobirthing cursussen aan bod komen. Ook ontvang je dan extra info over de werking van bevallingshormen, een fysiologische geboorte, ademhalingtechnieken & hypnobirthing ontspannningsoefeningen. Of volg de masterclass bevallingsmassage voor aanstaande vaders & geboortepartners, waarin ik een aantal eenvoudige DIY-massagetechnieken de revue laat passeren.