Natural Waves

Postpartum massage

door gekwalificeerde therapeut met vergoedingen

Ondersteunt transitie naar het moederschap

Nieuwe moeders kunnen een groot aantal voordelen ondervinden van therapeutische postpartum massages. Maak een afspraak op de praktijk in Utrecht Hoograven of boek een massage aan huis in Utrecht stad en lees meer over deze ondersteuning bij de transitie naar het moederschap.

Maak afspraak

Postnataal herstel moeder

Een baby baren en moeder worden kan heel wat veranderingen in je lichaam met zich meebrengen. Therapeutische postnatale massage is een geweldige manier om je te helpen lichamelijk te herstellen, terwijl het ook energetisch comfort en verlichting brengt. Lees meer over de verschillende soorten therapeutische post partum massage en hoe deze massages je gezondheid ten goede kunnen komen.

Wat is postpartum massage?

Post partum massage ofwel massage van de kraamvrouw is een gespecialiseerde therapeutische massage, speciaal ontworpen voor nieuwe moeders. Bij de methodiek post partum massage worden zachte, kalmerende strijkingen gebruikt om eventuele blokkades, zwellingen en pijn als gevolg van de bevalling te verminderen en je te helpen balanceren. Dit type behandeling is ook gunstig voor het verlichten van onbalans in de lichaamsdelen die het meest met het moederschap te maken hebben, zoals de onderrug en het bekkengebied. Doordat de methodiek zich te richt op je algehele holistische welzijn, kan therapeutische postpartum massage een veilige en aangename manier bieden om balans en energie te vinden na de bevalling.

Hoe kan post partum massage nieuwe moeders helpen?

Therapeutische post partum massages biedt nieuwe moeders een breed scala aan voordelen. Deze vorm van massage helpt onrust te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren, spierspanning in de rug en nek te verlichten en helpt het lichaam te herstellen. Bovendien kan de methodiek gunstig zijn voor het bevorderen van de nachtrust en het verbeteren van je algemene energieniveau. Naast deze body-mind voordelen kan massage na de bevalling ook energetische steun bieden: Door de zachte aanraking kan de moeder ook makkelijker contact maken met de baby. Voor veel moeders is post partum massage een integraal onderdeel van hun herstelproces dat het algehele welzijn bevordert.  

Wat zijn de voordelen van postpartum massage?

  • Versnelt het herstel van lichaam na de bevalling
  • Verlicht ongemak lage rug en bekkenbodem (want is flink aan het werk geweest)
  • Ondersteunt bekkenbodemklachten
  • Balanceert de hormoonhuishouding
  • Bevordert lactatie (borstvoeding)
  • Verzachting litteken na keizersnede (door littekenmassage en warmtebehandeling moxa)
  • Verlicht kraamtranen & baby blues – ook na miskraam (in overleg met behandelend zorgverlener)

Bel 06-40143722 voor een afspraak

Welke methodieken worden er in postpartum begeleiding geïntegreerd?

Therapeutische post partum massage bestaat uit verschillende technieken. Bij Natural Waves bevat de methodiek elementen van therapeutische Ayurvedische massage, shiatsu massage, voetreflexmassage en daar waar van toepassing moxibustie. Deze methodieken worden integraal gecombineerd om verschillende gebieden van het lichaam op maat te ondersteunen. Afhankelijk van de specifieke behoeften van de moeder, zal therapeut Marise Bout gebruik maken van haar eigen unieke therapeutische vaardigheden.

Hoe gaat de postnatale ondersteuning praktisch in zijn werk?

1. Wanneer starten?
De eerste week na de geboorte van je baby is de kraamtijd. Vaak is er dan een kraamverzorgende aanwezig die voor je zorgt. Vanaf een dag of zes tot een jaar na de bevalling ben je van harte welkom voor een eerste consult, als je een keizersnede hebt gehad na minimaal acht weken. Tijdens die eerste afspraak bespreken we jouw behoeften.
2. Postpartum ondersteuning
Het eerste consult ontvang je meteen een therapeutische massage van de moeder incl. maatwerk elementen van voetreflexologie, Ayurveda, moxa, ademwerk, voedingsadvies waar passend.
3. Eerste 40 dagen en verder
Afhankelijk van jouw vraag plannen we een serie van afspraken in. Een serie van consulten in de eerste 40 dagen na de baring en ruim daarna geeft het sterkste balancerend effect. Naar wens kan er na 40 dagen (of later) voor een sluitingsritueel worden gekozen om de transitie van vrouw naar moeder te bekrachtigen.

Een regelmatige opeenvolging van sessies is daarbij krachtiger dan losse consulten. Dit geeft ruimte om de zachte body-mind methodieken hun werk te laten doen, precies daar waar nodig.

Postpartum massage aan huis

Boek direct een post-partum consult op de praktijk of massage aan huis in de stad Utrecht / Nieuwegein noord via de online agenda of bestel een tegoedbon. Op korte termijn een afspraak maken? Stuur daarvoor een berichtje of bel 06-40143722! Wie weet is er nog een plekje vrij!

Wat is de betekenis van de eerste 40 dagen na de bevalling in andere culturen?

 In veel culturen staat deze bekend als een rustperiode van 40 dagen ofwel 6 weken waarin moeder en kind de tijd nemen om te rusten en hechten. Wist je dat in India de kraamvrouw elke dag van de 40 dagen rust een oliemassage ontvangt voor een voorspoedig herstel? En dat in China de kersverse moeder moxa-behandelingen krijgt voor warmte en kalmte? In de maatwerk sessies maak ik ook gebruik van beide werkvormen als dat bij jou past, sterker nog, therapeutische Ayurvedische massage technieken zijn altijd onderdeel van de postnatale massagesessies, vanwege krachtige ondersteuning voor de kraamvrouw. Ze worden aangevuld met specifieke drukpunten en handgrepen ter bevordering van een voorspoedig herstel na de bevalling.

The hand that rocks the cradle is the hand that rocks the world.

William Ross Wallace

Wat kan Ayurveda voor de kersverse moeder betekenen in de postnatale periode?

Ayurveda is een rijke schat aan kennis over de natuurlijke werking van onze lichaam en geest bij de bevruchting, de zwangerschap en hersteltijd is de kraamtijd. De principes van Ayurveda kunnen worden ingezet bij het herstel van de pas bevallen vrouw. Dat betekent dat elke sessie maar het werk is in jouw persoonlijke balans uitgangspunt is voor de behandeling. Traditioneel wordt er bij de pas bevallen vrouwen vaak met veel olie in aardende therapeutische massagetechnieken en handstrijkingen gewerkt om het element lucht te bellen scheren. Ook kan voedingsadvies op maat mee worden gegeven.

Hoe kan moxa worden toegepast tijdens en na de kraamperiode?

Het principe van het “opwarmen van de moeder” of “warming the mother” is heel eenvoudig: Moxa, gedroogd bijvoetkruid, wordt als een smeulend kooltje boven de huid gebrand en verwarmt specifieke acupunctuurpunten. Dit ondersteunt het genezingsproces en voelt heerlijk voor de moeder die het ontvangt. Moederwarmingen worden gewoonlijk ten minste één keer gedaan in de kraamweek worden vaak voortgezet gedurende de hele periode van “zuo yue zi,” of “Sitting the Month”. Ze kunnen makkelijk aan huis worden gegeven. Moxibustie in de postpartum periode verbetert de circulatie, verlicht pijn, stimuleert de energie en wordt gebruikt om specifieke delen van het lichaam te verwarmen. Het is gericht op de buik, de lage onderrug en het bekkengebied en wordt het gebruikt om de kanalen te helpen verwarmen en blokkades van de zwangerschap en bevalling op te heffen.

Maak afspraak