POSTPARTUM MASSAGE

Of bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak of massage aan huis in Utrecht stad

Ondersteunt transitie naar het moederschap

Postpartum massage is een mama massage die de transitie naar het moederschap bekrachtigt en bijdraagt aan het herstel van de nieuwe mama na de bevalling. De bevalling is ongetwijfeld een van de krachtigste ervaringen die een vrouw kan meemaken. Maar je lichaam kan er ook moe en pijnlijk van worden en kan wel wat liefdevolle zorg gebruiken. Dat is waar postpartum massage om de hoek komt kijken.

Op deze pagina ga ik dieper in op de therapeutische werking van de integrale postpartum massage op basis van Ayurvedische massage met moxibustie en voetreflex. Ook beschrijf ik de voordelen en wanneer je kunt beginnen met deze postpartum behandeling in je herstelproces na de bevalling. Van het verlichten van kwaaltjes tot het bevorderen van energie & balans én hulp bij het genezingsproces, massage na de bevalling biedt veel voordelen voor pas bevallen moeders.

Wat is postpartum massage?

Postpartum massage ofwel massage van de kraamvrouw bij Natural Waves is een massage speciaal ontworpen voor nieuwe moeders. Ik gebruik mijn gereedschapskist van therapeutische werkvormen om eventuele blokkades, zwellingen en sensaties als gevolg van de bevalling te verminderen en je te helpen balanceren. Dit type behandeling is ook gunstig voor het verlichten van onbalans in de lichaamsdelen die het meest met het moederschap te maken hebben, zoals de onderrug en het bekkengebied. Doordat de methodiek zich te richt op je algehele holistische welzijn, kan therapeutische postpartum massage een veilige en aangename manier bieden om balans en energie te vinden na de bevalling.

“Hele fijne post-partum massage aan huis gehad. Marise heeft een prettige aanwezigheid die op zichzelf al ontspannen is. Ook fijn dat ze een diastase-check kan doen.”

– Lara

Uit welke werkvormen bestaat de postpartum massage?

Therapeutische postpartum massage bestaat uit verschillende werkvormen. De basis is therapeutische Ayurvedische massage en elementen van voetreflexmassage en moxibustie. Zo kan ik én de moeder laten aarden én doelgericht klachten na de bevalling balanceren via acupressuurpunten en voetreflexzones. Bij een tweede afspraak ontvang je ook maatwerk advies over voeding & kruidenremedies. Hoe vaker je komt, hoe dieper het effect van toegepaste technieken. In Oosterse landen zoals India wordt de moeder namelijk traditioneel elke dag van de eerste 40 dagen na de bevalling gemasseerd.

Wat zijn de voordelen van postpartum massage?

 • Versnelt het herstel van lichaam na de bevalling
 • Verlicht ongemak lage rug en bekkenbodem (want is flink aan het werk geweest)
 • Ondersteunt bekkenbodemklachten
 • Balanceert de hormoonhuishouding
 • Bevordert lactatie (borstvoeding)
 • Verzachting litteken na keizersnede (door littekenmassage en warmtebehandeling moxa)
 • Verlicht kraamtranen & baby blues – ook na miskraam (in overleg met behandelend zorgverlener)

Bel 06-40143722 voor een afspraak

Hoe lang duurt een massage na de bevalling?

 • Standaard massage aan huis of op de praktijk 105 minuten, eventuele (vervolg) consulten 90 minuten.
 • Een extra optie is een aansluitende massage voor de partner, want ook die kan in de kraamtijd extra ondersteuning gebruiken.

Tarieven en tegoedbon

Hier vind je de tarieven voor massage aan huis en op de praktijk. Ook kan je hier een tegoedbon voor een net bevallen vriendin bestellen. In veel gevallen zijn er mogelijkheden voor gedeeltelijke vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering.

Tegoedbon Postpartum Massage Aan Huis

Wanneer te starten met postnatale massage?

Het is belangrijk om te wachten met postnatale massage totdat je arts of verloskundige het veilig acht. Over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot na de eerste zes dagen na de bevalling voordat je begint met postnatale massage. Dit is omdat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen van de bevalling en de hormonale veranderingen die gepaard gaan met het krijgen van een baby. Na zes dagen is het lichaam meestal voldoende hersteld om postnatale massage te ontvangen. Moederwarmingen met moxa kunnen al eerder in de kraamweek worden gegeven.

De eerste week na de geboorte van je baby is de kraamtijd. Vaak is er dan een kraamverzorgende aanwezig die voor je zorgt. De week erop tot een jaar na de bevalling ben je van harte welkom voor een eerste consult. Als je een keizersnede hebt gehad na minimaal acht weken. Tijdens die eerste afspraak bespreken we jouw behoeften.

Wat is de betekenis van de eerste 40 dagen na de bevalling in andere culturen?

In veel culturen staat deze bekend als een rustperiode van 40 dagen ofwel 6 weken waarin moeder en kind de tijd nemen om te rusten en hechten. In India ontvangt de kraamvrouw elke dag van de 40 dagen na de bevalling een oliemassage voor een voorspoedig herstel. En wist je dat in China de kersverse moeder moxa-behandelingen in de kraamperiode krijgt voor warmte en kalmte? 

The hand that rocks the cradle is the hand that rocks the world.

William Ross Wallace

Wat kan Ayurveda voor de kersverse moeder betekenen in de postnatale periode?

Ayurveda is een rijke schat aan kennis over de natuurlijke werking van onze lichaam en geest bij de bevruchting, de zwangerschap en hersteltijd is de kraamtijd. Daarom pas ik de principes van Ayurveda pas ook toe bij het herstel van de pas bevallen vrouw. Dat betekent dat elke sessie maatwerk is in jouw persoonlijke balans uitgangspunt is voor de behandeling.

Hoe kan moxa worden toegepast tijdens en na de kraamperiode?

Het principe van het “opwarmen van de moeder” of “warming the mother” is heel eenvoudig: Moxa, gedroogd bijvoetkruid, wordt boven de huid gebrand en verwarmt specifieke acupunctuurpunten. Hierdoor kan ik op diep niveau klachten na de bevalling verlichten. Ik werk met smokeless moxa sticks, de tiger warmer en een directe Japanse moxa techniek op de huid. Dit ondersteunt het genezingsproces en voelt heerlijk voor de moeder die het ontvangt.

Hoe vaak en waarom moederwarming met moxa?

Moederwarmingen worden gewoonlijk ten minste één keer gedaan in de kraamweek worden vaak voortgezet gedurende de hele periode van “zuo yue zi,” of “Sitting the Month”. Ze kunnen makkelijk aan huis worden gegeven. Het is gericht op de buik, de lage onderrug en het bekkengebied en wordt het gebruikt om de kanalen te helpen verwarmen en blokkades van de zwangerschap en bevalling op te heffen. Moxibustie in de postpartum periode:

 • verbetert de circulatie
 • verlicht pijn
 • stopt bloedingen
 • stimuleert de energie en
 • wordt gebruikt om specifieke delen van het lichaam te verwarmen.
Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

✓ Gekwalificeerd complementair therapeut met Medische Basiskennis

✓ 8+ jaar ervaring

✓ Maatwerk aanpak afgestemd op jouw als persoon

✓ Integrale werkwijze met gereedschapskist vol natuurgerichte methodieken

✓ Vaak gedeeltelijke vergoedingen uit aanvullende verzekering mogelijk