Phone

06-40143722

Email

[email protected]

Opening Hours

Ma - Vr: 9:30 - 17u

Moxa stimuleert het draaien van een baby in stuitligging en verlicht lichaam en geest voor en na de zwangerschap. Moxibustie of moxa therapie is afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Zo behandelden de eerste acupuncturisten in China al 3000 jaar geleden voor het eerst zwangere vrouwen met moxa.

Hoe werkt moxa bij stuitligging?

Deze behandeling zorgt voor extra warmte in het baarmoedergebied, waardoor de baby uitgenodigd wordt om te draaien. Het acupunctuurpunt op de voet is via de meridianen verbonden met het voortsplantingsstelsel.

Wanneer kan moxa bij stuitligging worden toegepast?

Om de kans op het spontaan draaien van een baby in stuitligging te stimuleren kan de moeder vanaf week 32- 33 tot de 36e week van de zwangerschap worden behandeld met moxa. Dit geldt zowel voor een volkomen als onvolkomen stuitligging. Na week 36 is er steeds minder ruimte in de baarmoeder voor de baby om te draaien en wordt de kans dat de baby vanzelf draait steeds kleiner.

Hoe ziet het stuitliggingsconsult eruit?

Moxa stick voor thuisbehandeling. Je krijgt een set mee naar huis!
  • Bij het stuitliggingsconsult behandel ik na een energetische voetreflexmassage het relevante acupressuurpunt op je voet met moxa.
  • Ik laat je zien hoe het moet, zodat jij het samen met je geboortepartner veilig zelf thuis kan doen.
  • Je krijgt een set smokeless moxasticks mee naar huis om de moxabandeling zelf dagelijks te herhalen, voor een periode van maximaal 14 dagen.
  • Als uit de liggingsecho blijkt dat de baby naar een hoofdligging is gedraaid, kan je stoppen.
  • Eventueel plannen we extra sessies in om nog meer ruimte te maken.

Voordelen draaien baby met moxa

Moxa therapie is een veilig, natuurlijk en pijnloos alternatief voor een uitwendige versie van de baby met de handen aan de buitenkant van de buik (EVC) rond week 36 in het ziekenhuis. Als de baby draait kunnen bovendien een keizersnede en alle eventuele bijkomende complicaties voor moeder en kind worden voorkomen. Dit kan je extra rust tijdens de zwangerschap geven. Ook kan je je hierna voorbereiden op een bevalling via de natuurlijke weg, op de plek van jouw keuze.

In Nederland ligt bij 30 weken gemiddeld 25% van de baby’s in stuit, in week 36 is dit gedaald tot 3-4%. Uiteindelijk worden rond de 8000 kinderen per jaar in stuit geboren, waarvan bijna 80% met een keizersnede.

Veiligheid moxabehandeling voor moeder en kind

De behandeling met moxa bij stuitligging is veilig voor jou als zwangere vrouw en je kindje. De effect is zacht en aardend. De warme moxa-stick wordt altijd op minimaal 1 cm van de huid gehouden, dus komt nooit op de huid. De huid kan dus niet verbranden. Als professioneel therapeut ben ik geschoold in en ervaren met het werken met moxa en zorg ik ervoor dat ook jij dit zelf veilig thuis kan doen. Voor het consult sluit ik bovendien via een online intake eventuele contra-indicaties uit.

Hypnobirthing-tips bij stuitligging

Als KG Hypnobirthing Teacher kan ik je ook extra tips en een hypnobirthing oefening meegeven om de behandeling extra kracht bij te zetten.

YouTube filmpje over baby in stuitligging

Meer toepassingen moxa rondom zwangerschap

Moxatherapie is ook op andere momenten rondom de zwangerschap inzetbaar. Het wordt preventief ingezet om tal van lichamelijke en geestelijke problemen voor en na de zwangerschap te voorkomen of te verlichten. Denk aan koude problemen bij het zwanger worden en het bevorderen van energie en balans in de postnatale periode. Het kan ook verlichting bieden bij pijnlijke en stijve spieren na de bevalling en bij het behandelen van littekens. Ook hiervoor ben je van harte welkom. Neem contact op voor meer info & vragen.

Moxibustie geeft energie

Moxibustie is afkomstig uit de oosterse geneeskunst. De toepassing van moxa heeft als doel om de levensenergie (ook wel prana, agni chi of ki genoemd) te stimuleren. Dit gebeurt door acupunten te stimuleren, waardoor de energie weer gaat stromen. Moxa is een kruid, in het Nederlands bijvoetkruid en in het Latijn Artemisia Vulgaris genoemd. Bijvoet kent historisch gezien vele toepassingen. Eén ervan is om vermoeide reizigers weer energie te geven door bladeren in de schoenen te leggen.

Afspraak maken

Boek direct een afspraak via de online agenda. Kom je voor het eerst, kies dan “Consult zwangerschap” . Het is daar niet mogelijk om een afspraak binnen 48 uur te maken. Wil je een last-minute af en geef bij de opmerkingen aan waar je voor komt. Wil je een last-minute afspraak of staat er geen geschikte tijd bij? Stuur dan een mailtje! Wie weet is er nog een plekje vrij!