Moxa bij stuitligging

Methodiek

Moxa stimuleert het draaien van een baby in stuitligging en verlicht lichaam en geest voor en na de zwangerschap. Moxibustie of moxa therapie is afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). 

Of bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak of een afspraak aan huis

Hoe werkt moxa bij baby in stuit?

Deze behandeling zorgt voor extra warmte in het baarmoedergebied, waardoor de baby uitgenodigd wordt om te draaien. Het acupunctuurpunt op de voet is via de meridianen verbonden met het voortsplantingsstelsel. De eerste acupuncturisten in China behandelden zwangere vrouwen al 3000 jaar geleden voor het eerst met moxa.

Wanneer kan moxa bij stuitligging worden toegepast?

Om de kans op het spontaan draaien van een baby in stuitligging te stimuleren kan de moeder vanaf week 32- 33 tot de 36e week van de zwangerschap worden behandeld met moxa. Dit geldt zowel voor een volkomen als onvolkomen stuitligging. Na week 36 is er steeds minder ruimte in de baarmoeder voor de baby om te draaien en wordt de kans dat de baby vanzelf draait steeds kleiner.

Voordelen draaien baby met moxa

De moxa zorgde voor beweging in de buik, en ontspanning bij mij. Het leek eventjes dat de baby nog steeds in stuit lag waardoor ik ingepland was voor een versie. Maar toen we in het ziekenhuis kwamen voor de versie was de baby zelf al gedraaid en konden we weer naar huis.

moxa stick bij acupunt SP-67 kleine teen
Achtergrond

Cijfers stuitligging

In Nederland ligt bij 30 weken gemiddeld 25% van de baby's in stuit, in week 36 is dit gedaald tot 3-4%. Uiteindelijk worden rond de 8000 kinderen per jaar in stuit geboren, waarvan bijna 80% met een keizersnede.
Of bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak of een afspraak aan huis

Veiligheid moeder en kind​

De behandeling met moxa bij stuitligging is veilig voor jou als zwangere vrouw en je kindje. De effect is zacht en aardend. De warme moxa-stick wordt altijd op minimaal 1 cm van de huid gehouden, dus komt nooit op de huid. De huid kan dus niet verbranden. Als professioneel therapeut ben ik geschoold in en ervaren met het werken met moxa en zorg ik ervoor dat ook jij dit zelf veilig thuis kan doen. Voor het consult sluit ik bovendien via een online intake eventuele contra-indicaties uit. Als Hypnobirthing docent kan ik je ook extra tips en een hypnobirthing oefening meegeven om de behandeling extra kracht bij te zetten.

Meer toepassingen moxa​

Moxatherapie is ook op andere momenten voor vrouwengezondheid inzetbaar. Het wordt bijvoorbeeld preventief ingezet om tal van lichamelijke en geestelijke problemen te voorkomen of te verlichten. Denk aan koude problemen bij:

 

vrouw bloesem overgang litteken fertiliteit

Wat zijn de stappen van het stuitliggingsconsult?

Na het consult kan je thuis zelf aan de slag

1. Acupunt verwarmen
Bij het stuitliggingsconsult behandel ik na een energetische voetreflexmassage het relevante acupressuurpunt op je voet met moxa.
2. Moxa thuis zelf doen
Ik laat je zien hoe het moet, zodat jij het samen met je geboortepartner veilig zelf thuis kan doen. Je krijgt een set smokeless moxasticks mee naar huis om de moxabandeling zelf dagelijks te herhalen, voor een periode van maximaal 14 dagen.
3. Tot de baby gedraaid is
Als uit de liggingsecho blijkt dat de baby naar een hoofdligging is gedraaid, kan je stoppen. Eventueel plannen we extra sessies in om nog meer ruimte te maken

Graag zet ik mijn ervaring en expertise in om je te ondersteunen.