VOETREFLEXMETHODIEK

Of bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak of een consult aan huis in Utrecht stad

Voorbereiding op de bevalling

Opwekken van de bevalling met voetreflex? Of voetreflex om de baarmoedermond voor te bereiden op een medische inleiding van de bevalling? Wat is dat en wat houdt het in? Hier een intro. Terwijl je je voorbereidt op de ervaring van de bevalling, is er misschien een natuurlijke en holistische benadering die je nog niet hebt overwogen – voetreflexologie. Deze eeuwenoude praktijk wordt al eeuwenlang gebruikt om het algehele energie en de balans in het lichaam te bevorderen, maar wist je dat het je reis naar en tijdens de bevalling kan vergemakkelijken? Van het verminderen van sensaties en ongemak tot het bevorderen van balans en energie en het aanwakkeren van de bevalling, werken met de voetreflexzones kan een scala aan voordelen bieden voor aanstaande moeders. Dus als je nieuwsgierig bent naar hoe deze zachte en niet-invasieve methodiek jouw bevallingservaring kan verbeteren, lees dan verder.

Baring aanwakkeren via drukpunten voeten

Via drukpunten op de voeten de bevalling aanwakkeren is een niet-medisch alternatief om de baring op te wekken. Bijvoorbeeld als je bijna overtijd bent, of als je een indicatie hebt. Hoe eerder je komt, hoe beter (maar ook als je wat later bent, ben je natuurlijk van harte welkom!). Want meestal rond week 41 komt er een punt dat je met je verloskundige of gynaecoloog in overleg gaat over je opties. Afwachten, strippen of medisch in te leiden. Dan is de bevalling opwekken met voetreflexologie via reflexzones en drukpunten op de voet een zachte manier om de baring uit te nodigen. Bijvoorbeeld als je zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen, en als je al eerder begonnen bent ben jij en is je baarmoedermond al voorbereid.

“Graag zou ik je hierbij willen laten weten dat ik gisteren bevallen ben van een prachtige dochter; Ik wil je via deze weg nogmaals graag bedanken voor de fijne behandeling, zeer prettig en ook nog eens met effect.”

-Marjolein

Inleiding tot voetreflexologie

De voetreflexologie gaat ervan uit dat er reflexpunten op de voeten zijn die overeen komen met verschillende organen en systemen in het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze reflexpunten kunnen blokkades worden opgeheven. Ook kan de energie in het lichaam beter stromen. Het doel van voetreflexmethodiek is om het lichaam in een staat van evenwicht en harmonie te brengen. Zo bevorder je de algehele gezondheid.

Geschiedenis reflexzone therapie​

Het verhaal gaat dat de Chinese acupuncturist Dr. Ko Chung ontdekte dat als hij zijn duimen gebruikte om een sterke druk op de voeten uit te oefenen terwijl de naalden op zijn plaats zaten, de werking werd versterkt en er extra energie vrijkwam. Vervolgens was het fysiotherapeute Eunice Ingham die begin vorige eeuw was de oude kennis uit de TCM vertaalde naar een westerse benadering waarin voetreflexzones samenhangen met bepaalde lichaamsdelen en organen.

Wanneer kan ik het beste starten met voetreflexmassages ter voorbereiding op de bevalling?

Het advies is om vanaf week 37 minimaal 1 x per week te komen. Hiermee bereid je je lichaam en geest optimaal voor op de bevalling.

 • Voor week 40 kunnen de reflexzones van de bij de bevalling betrokken lichaamsstelsels worden gebalanceerd voor een optimale bevalling.
 • Vanaf week 40 kunnen de specifieke drukpunten voor het aanwakkeren van de bevalling worden meegenomen
 • Ben je minder dan 37 weken zwanger? Kies dan voor een zwangerschapsmassage.

“Hele fijne voetreflex behandeling die ook snel (en thuis!) kon plaatsvinden in de 40e week van mijn zwangerschap. Marise heeft duidelijk expertise en doet haar behandelingen met aandacht en vriendelijkheid.”

-Lieveke

Voordelen voetreflexmethodiek tijdens de zwangerschap

In de negen maanden dat je zwanger bent verandert je lichaam continu. Je lichaam en geest zijn volop in ontwikkeling om jou en je baby te laten groeien en bloeien. Via de voetreflex punten op de voet kunnen misselijkheid, pijntjes en constipatie worden verlicht. Ook kunnen de betrokken systemen zoals het spijsverteringsstelsel en het hormoonstelsel via de reflexzones op de voeten worden ondersteund. Daarmee kan je de zwangerschap zo energiek en gebalanceerd mogelijk beleven. Samenvattend heeft de voetreflexmethodiek een verlichtend effect op lichaam en geest. Verder kan op verschillende momenten voor, tijdens en na de bevalling worden ingezet. De werkvorm geeft energie en balans en heeft de volgende voordelen:

 • Verlicht onrust en spanning
 • Verbetert de doorbloeding
 • Ondersteunt het immuunsysteem
 • Balanceert de hormoonhuishouding
 • Verlicht zwangerschapskwaaltjes zoals slapeloosheid, zwangerschapsmisselijkheid, brandend maagzuur en rugpijn
 • Draagt bij aan het verweken van de baarmoedermond
 • Wakkert de opwekking van de bevalling aan als de baby er klaar voor is

Bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak

Wat je moet weten over voetreflex en het opwekken van de bevalling

Voetreflexologie is een oude methode die al eeuwenlang wordt gebruikt om op natuurlijke wijze weeën op te wekken. Deze techniek werkt door druk uit te oefenen op specifieke delen van de voet die verbonden zijn met bepaalde organen en systemen in het lichaam. Hierdoor stimuleer je de baarmoedercontracties en de bevalling. Dit gebeurt via een reeks massagetechnieken die rechtstreeks op de voeten worden toegepast.

Natuurlijk manier weeën opwekken

Wellicht ken je de verhalen van vrouwen die zijn bevallen na het eten van een ananas. Dat klinkt goed en makkelijk! Maar, nou schijnt het dat je ongeveer 8 ananassen moet eten om genoeg van het stofje kinine binnen te krijgen om enig effect te hebben. Wat je ook wel of niet kiest, weet dat ook dit een interventie is. Dus weeg af wat voor jou belangrijk is in de keuze om af te wachten en de natuur zijn werk te laten doen (baby knows best), of toch iets te doen omdat je bijvoorbeeld alles wil hebben gedaan om een medische inleiding te voorkomen.

Voetreflex is een veilige en natuurlijke manier om weeën op te wekken. Het helpt de weeën te stimuleren en de duur van de bevalling te verkorten. Bovendien is het een niet-invasieve aanpak die kan worden gedaan in het comfort van je eigen huis of op een praktijk. Daarnaast kent een voetreflex consult, in tegenstelling tot medische ingrepen zoals strippen of een keizersnede, geen risico’s op voor moeder of baby.

Medische inleiding: Voorbereiden baarmoedermoedermond

Als jij en je verloskundige of gynaecoloog samen kiezen voor een medische inleiding, kan je drie dagen hiervoor starten met behandeling van de reflexzones. Dit wakkert zowel het samentrekken van de baarmoeder als het verweken en verstrijken van de baarmoedermond aan (de ontsluiting). Dus zo kan je de bevalling via voetreflex opwekken en je lichaam voorbereiden op de bevalling. Ook als de baring niet spontaan begint, nodigt dit de cervix uit zachter te worden. Hierdoor neemt de kans om met zo min mogelijk ingrepen te bevallen toe.

Wat kun je verwachten tijdens een voetreflex consult?

Tijdens een voetreflexsessie lig je comfortabel op je rug op een behandeltafel met een rugleuning. Je voeten en benen worden bedekt met handdoeken en kussens voor ultieme ontspanning. Therapeut Marise werkt dan op verschillende punten in de voeten die corresponderen met verschillende delen van het lichaam. Deze punten stimuleren de reflexbanen die de organen en systemen van je lichaam met elkaar verbinden. Via de reflexzones kan het evenwicht herstellen. Ook kunnen eventuele blokkades op worden gelost die het natuurlijk op gang komen van de baring belemmeren.

Hoe ziet een voetreflex consult eruit?

In de praktijk of bij jou thuis (Utrecht stad)

1. Voeten in kaart
Tijdens de eerste afspraak op de praktijk of bij jou aan huis bespreken we jouw wensen en vragen rondom jouw gezondheid. Ook breng ik meteen jouw persoonlijke balans in kaart met een voetdiagnose.
2. Voetreflex behandeling
Tijdens de afspraak balanceer ik de reflexzones op de hele voet en geef ik extra aandacht aan eventuele blokkades.
3. Casus bevallen
Bij een voetreflex consult om de bevalling op te wekken stimuleer ik ook reflexzones en acupresuurpunten voor het aanwakkeren van weeën. Verder doe ik een hypnobirthing oefening voor deze fase van de zwangerschap. Dit kan de baby in beweging brengen als die er klaar voor is.
4. Zelf thuis doen
Ook geef ik je tips en oefeningen voor thuis mee.

Maak afspraak

Waar kan je een voetreflexconsult ontvangen?

 • Op de praktijk aan de Verlengde Hoogravenseweg 298 in Utrecht.
 • Aan huis. Ik kom ook naar je toe met mijn elektrische bakfiets in de stad Utrecht / Nieuwegein noord. Dat is handig als je overtijd en minder mobiel bent en via voetreflex de bevalling wil opwekken.
 • In het ziekenhuis. In het bijzondere geval dat je al in het ziekenhuis bent opgenomen en er mogelijk sprake is van een medische inleiding van de bevalling met een ballonkatheder en/of synthetische oxytocine, bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk of pre-emclampsie, kan ik ook naar je toe komen en je aan je ziekenhuisbed ter voorbereiding op de bevalling een voetreflex consult geven, met alle positieve voordelen van dien, inclusief het opwekken van de bevalling. Ook als je al pillen hebben gekregen voor het verweken van de baarmoeder is dit mogelijk. De ziekenhuizen waar ik sowieso langs kan komen zijn het St. Antonius in Leidsche Rijn, het Diakonessenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Ga je elders in de Randstad bevallen? Neem dan contact op om de mogelijkheden te spreken.

Op korte termijn een afspraak maken? Stuur daarvoor een berichtje of bel 06-40143722! Wie weet is er nog een plekje vrij!