Phone

06-40143722

Email

[email protected]

Opening Hours

Ma - Vr: 9:30 - 17u

Therapeutische voetreflexmassage bij zwangerschap helpt je om je voor te bereiden op de bevalling, de weëen aan te wakkeren als je (bijna) overtijd bent of medisch ingeleid wordt en ongemak rondom de zwangerschap en kraamperiode te verlichten. De drukpunten en reflexzones weerspiegelen organen en lichaamsdelen. Door deze punten op de voet te stimuleren worden blokkades opgeheven en word je zelfherstellend vermogen aangesproken, voor een optimale gezondheid bij zwangerschap, bevalling en herstel na de geboorte. 

Voetreflex punten zwangerschap

reflexzones bij voetreflexmassage

In de negen maanden dat je zwanger bent verandert je lichaam continu. Je lichaam en geest zijn volop in ontwikkeling om jou en je baby te laten groeien en bloeien. Via de voetreflex punten op de voet kunnen misselijkheid, pijntjes en constipatie worden verlicht. Ook kunnen de betrokken systemen zoals het spijsverteringsstelsel en het hormoonstelsel via de reflexzones op de voeten worden ondersteund om je zwangerschap zo energiek en gebalanceerd mogelijk door te komen.

Bevalling opwekken via drukpunten voeten

Via drukpunten op de voeten de bevallen aanwakkeren is een niet-medisch alternatief om de bevalling op te wekken als je bijna overtijd bent. Als je overtijd bent komt er rond week 41 een punt dat je met je verloskundige of gynaecoloog in overleg gaat over je opties: afwachten, strippen of medisch in te leiden. Dan is de bevalling opwekken via drukpunten op de voet een zachte manier om de baring uit te nodigen als je zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen.

ouders met rustige hypnobirth baby

Hoe gaat een persoonlijke sessie in zijn werk?

Tijdens de behandeling worden de reflexzones voor het opwekken van weeën gestimuleerd en andere blokkades die bij jou spelen gebalanceerd. Dit is een persoonlijke behandeling op maat en kan de baby in beweging brengen als hij of zij er klaar voor is. Naast de reflexpunten op je voeten geef ik ook aandacht aan een aantal andere klassieke acupressuurpunten in deze fase van de zwangerschap en geef ik je nog een aantal tips mee voor een natuurlijke inleiding. Ook leer ik je een aantal simpele tips voor het zelf thuis doen van een voetmassage.

Tips baarmoedermond week maken

Als jij en je verloskundige of gynaecoloog samen kiezen voor een medische inleiding, kan je drie dagen hiervoor starten met behandeling van de reflexzones op de voet en acupressuurpunten op het lichaam. Dit wakkert zowel het samentrekken van de baarmoeder als het verweken en verstrijken van de baarmoedermond aan (de ontsluiting). Ook als de baring niet spontaan begint, nodigt dit de cervix hierdoor zachter is en de kans om met zo min mogelijk ingrepen te bevallen toeneemt.

ananas om weeën op te wekken

Andere middelen weeën opwekken

Wellicht ken je de verhalen van vrouwen die zijn bevallen na het eten van een ananas. Dat klinkt goed en makkelijk! Maar, nou schijnt het dat je ongeveer 8 ananassen moet eten om genoeg van het stofje kinine binnen te krijgen om enig effect te hebben. Er zijn andere zachte methoden, maar wat je ook wel of niet kiest, weet dat ook dit een interventie is, dus weeg af wat voor jou belangrijk is in de keuze om af te wachten en de natuur zijn werk te laten doen (baby knows best), of toch iets te doen omdat je bijvoorbeeld alles wil hebben gedaan om een medische inleiding te voorkomen.

Reflexzones bij stuitligging

Een voetreflexbehandeling is ook inzetbaar bij stuitligging, omdat er specifieke reflexzones in contact staan met de baarmoeder. Behandeling van deze punten in combinatie met moxa is een mooie methode om een kindje op een natuurlijke manier te laten draaien, als natuurlijk alternatief voor een ECV of een eventuele keizersnede als resultaat van de stuitligging.

Therapeutische voetreflexmassage bij postpartum herstel

Ayurvedische voetreflexpunten

Therapeutische voetreflexmassage bij de kraamvrouw bevordert herstel, energie & balans bij de kraamvrouw. Een postpartum traject met onder meer massage van de voeten ondersteunt de kraamvrouw tot een jaar na de bevalling op vele manieren. Ook daarna gelden alle voordelen voor de nieuwe mama.

Is voetreflexologie veilig als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen vragen zich vaak af of balanceren via de voeten wel veilig is tijdens de zwangerschap. Het antwoord is zonder meer ja! De verlichting en het balancerend effect zijn alleen maar positief. Om toch het zekere voor het onzekere te nemen in het kwetsbare eerste trimester ben je vanaf 12 weken van harte welkom in de praktijk.

Effect op lichaam en geest

Samenvattend heeft de voetreflexmethodiek een verlichtend effect op lichaam en geest en kan op verschillende momenten voor, tijdens en na de bevalling worden ingezet. De werkvorm geeft energie en balans en heeft de volgende voordelen:

  • Verlicht onrust en spanning
  • Verbetert de doorbloeding
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Verlicht zwangerschapskwaaltjes zoals slapeloosheid, zwangerschapsmisselijkheid, brandend maagzuur en rugpijn
  • Wakkert de opwekking van de bevalling aan
  • Stimuleert draaiing baby bij stuitligging
  • Bevordert postpartum herstel

Historie reflexologie

Meerdere bronnen rapporteren dat reflexologie in zowel in Latijns Amerika als in India en China zijn oorsprong heeft. Zo gaat het verhaal dat de Chinese acupuncturist Dr. Ko Chung ontdekte dat als hij zijn duimen gebruikte om een sterke druk op de voeten uit te oefenen terwijl de naalden op zijn plaats zaten, de werking werd versterkt en er extra energie vrijkwam. Vervolgens was het fysiotherapeute Eunice Ingham die begin vorige eeuw was de oude kennis vertaalde naar een westerse benadering waarin voetreflexzones samenhangen met bepaalde lichaamsdelen en organen.

Afspraak maken

Boek direct een afspraak via de online agenda. Het is daar niet mogelijk om een afspraak binnen 48 uur te maken. Wil je een last-minute afspraak (bijvoorbeeld als je bijna overtijd bent) of staat er geen geschikte tijd bij? Stuur dan een mailtje of bel 06-40143722! Wie weet is er nog een plekje vrij!