VOETREFLEXMETHODIEK

Of bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak of een consult aan huis in Utrecht stad

Voor het aanwakkeren van de bevalling

Baring aanwakkeren via drukpunten voeten

Via drukpunten op de voeten de bevalling aanwakkeren is een niet-medisch alternatief om de baring op te wekken als je bijna overtijd (42+ weken) bent. Rond week 41 komt er een punt dat je met je verloskundige of gynaecoloog in overleg gaat over je opties: afwachten, strippen of medisch in te leiden. Dan is de bevalling opwekken via drukpunten op de voet een zachte manier om de baring uit te nodigen als je zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen. Voetreflex massage werkt door druk uit te oefenen op verschillende punten op de voeten die corresponderen met specifieke organen en systemen in het lichaam. Door deze gebieden te stimuleren, kan het helpen om weeën op te wekken en de bevalling te stimuleren. Dit gebeurt via een reeks massagetechnieken die rechtstreeks op de voeten worden toegepast. De behandelaar oefent meestal druk uit met zijn vingers en handpalmen. Met zachte bewegingen stimuleren deze technieken de afgifte van endorfine en hormonen die de bevalling op natuurlijke wijze op gang brengen.

Graag zou ik je hierbij willen laten weten dat ik gisteren bevallen ben van een prachtige dochter; Ik wil je via deze weg nogmaals graag bedanken voor de fijne behandeling, zeer prettig en ook nog eens met effect ?

Marjolein

Wat je moet weten over voetreflex en het opwekken van de bevalling

De drukpunten en reflexzones weerspiegelen organen en lichaamsdelen. Door deze punten op de voet te stimuleren worden blokkades opgeheven en word je zelfherstellend vermogen aangesproken, voor een optimale gezondheid. Voetreflex, ook bekend als reflexologie, is een oude methode die al eeuwenlang wordt gebruikt om op natuurlijke wijze weeën op te wekken. Deze techniek werkt door druk uit te oefenen op specifieke delen van de voet die verbonden zijn met bepaalde organen en systemen in het lichaam, waardoor de baarmoedercontracties worden gestimuleerd en de bevalling wordt bevorderd. 

Natuurlijk manier weeën opwekken

Wellicht ken je de verhalen van vrouwen die zijn bevallen na het eten van een ananas. Dat klinkt goed en makkelijk! Maar, nou schijnt het dat je ongeveer 8 ananassen moet eten om genoeg van het stofje kinine binnen te krijgen om enig effect te hebben. Er zijn andere zachte methoden, maar wat je ook wel of niet kiest, weet dat ook dit een interventie is, dus weeg af wat voor jou belangrijk is in de keuze om af te wachten en de natuur zijn werk te laten doen (baby knows best), of toch iets te doen omdat je bijvoorbeeld alles wil hebben gedaan om een medische inleiding te voorkomen. Voetreflex is een veilige en natuurlijke manier om weeën op te wekken. Het helpt de weeën te stimuleren en de duur van de bevalling te verkorten. Bovendien is het een niet-invasieve aanpak die kan worden gedaan in het comfort van je eigen huis of op een praktijk. Bovendien kent een voetreflex consult, in tegenstelling tot medische ingrepen zoals strippen of een keizersnede, geen risico’s op voor moeder of baby.

Voordelen voetreflexmethodiek bij zwangerschap en bevalling

In de negen maanden dat je zwanger bent verandert je lichaam continu. Je lichaam en geest zijn volop in ontwikkeling om jou en je baby te laten groeien en bloeien. Via de voetreflex punten op de voet kunnen misselijkheid, pijntjes en constipatie worden verlicht. Ook kunnen de betrokken systemen zoals het spijsverteringsstelsel en het hormoonstelsel via de reflexzones op de voeten worden ondersteund om je zwangerschap zo energiek en gebalanceerd mogelijk door te komen. Samenvattend heeft de voetreflexmethodiek een verlichtend effect op lichaam en geest en kan op verschillende momenten voor, tijdens en na de bevalling worden ingezet. De werkvorm geeft energie en balans en heeft de volgende voordelen:

  • Verlicht onrust en spanning
  • Verbetert de doorbloeding
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Balanceert de hormoonhuishouding
  • Verlicht zwangerschapskwaaltjes zoals slapeloosheid, zwangerschapsmisselijkheid, brandend maagzuur en rugpijn
  • Wakkert de opwekking van de bevalling aan

Bel 06-40143722 voor een last-minute afspraak

Wat kun je verwachten tijdens een voetreflex consult?

Tijdens een voetreflexsessie lig je comfortabel op je rug op een behandeltafel met een veilige hoek tussen je onder- en bovenlijf. Je voeten en benen worden bedekt met handdoeken en kussens voor ultieme ontspanning. Een gekwalificeerde therapeut werkt dan op verschillende punten in de voeten die corresponderen met verschillende delen van het lichaam. Deze punten stimuleren de reflexbanen die de organen en systemen van je lichaam met elkaar verbinden. Zij streven ernaar het evenwicht te herstellen en eventuele blokkades op te lossen die het natuurlijk op gang komen van de baring belemmeren.

Hoe ziet een voetreflex consult eruit?

In de praktijk of bij jou thuis (Utrecht stad)

1. Voeten in kaart
Tijdens de eerste afspraak op de praktijk of bij jou aan huis in Utrecht bespreken we jouw wensen en vragen rondom jouw gezondheid en brengen meteen jouw persoonlijke balans in kaart met een voetdiagnose.
2. Voetreflex behandeling
Tijdens de behandeling balanceer ik de reflexzones op de hele voet en geef ik extra aandacht aan eventuele blokkades.
3. Casus bevallen
Als je (bijna) overtijd bent stimuleer ik ook reflexzones en acupresuurpunten voor het aanwakkeren van weeën en doe ik een hypnobirthing oefening voor deze fase van de zwangerschap. Dit kan de baby in beweging brengen als die er klaar voor is.
4. Vervolg
Ook geef ik je tips en oefeningen voor thuis mee.

Voetreflex in Utrecht aan huis of op de praktijk

Ik kom ook naar je toe met mijn e-bakfiets!
Boek direct een consult op de praktijk of voetreflex consult aan huis in de stad Utrecht / Nieuwegein noord via de online agenda of bestel een tegoedbon. Op korte termijn een afspraak maken? Stuur daarvoor een berichtje of bel 06-40143722! Wie weet is er nog een plekje vrij!

Vanaf wanneer ben je welkom op de praktijk?

Als je meer dan 40-41 weken zwanger bent en geen tekenen van het op gang komen van de bevalling ervaart, kan dat een reden zijn om je gaan oriënteren op verschillende mogelijkheden om de bevalling op te wekken. Voetreflex kan een veilige, natuurlijke aanpak zijn die goed is voor zowel jou als de baby. Daarom is het belangrijk om deze eeuwenoude methodiek met je zorgverlener te bespreken als je natuurlijke manieren overweegt om de bevalling op te wekken. Hoe eerder je begint hoe beter. Vanaf week 37 raad ik aan om wekelijks op consult te komen om je lichaam en geest voor te bereiden op de bevalling. Vanaf week 40 kunnen de specifieke drukpunten voor het aanwakkeren van de bevalling worden behandeld.

Medische inleiding: Voorbereiden baarmoedermoedermond

Als jij en je verloskundige of gynaecoloog samen kiezen voor een medische inleiding, kan je drie dagen hiervoor starten met behandeling van de reflexzones op de voet en acupressuurpunten op het lichaam. Dit wakkert zowel het samentrekken van de baarmoeder als het verweken en verstrijken van de baarmoedermond aan (de ontsluiting). Ook als de baring niet spontaan begint, nodigt dit de cervix hierdoor zachter is en de kans om met zo min mogelijk ingrepen te bevallen toeneemt.

Geschiedenis reflexzone therapie​

Het verhaal gaat dat de Chinese acupuncturist Dr. Ko Chung ontdekte dat als hij zijn duimen gebruikte om een sterke druk op de voeten uit te oefenen terwijl de naalden op zijn plaats zaten, de werking werd versterkt en er extra energie vrijkwam. Vervolgens was het fysiotherapeute Eunice Ingham die begin vorige eeuw was de oude kennis uit de TCM vertaalde naar een westerse benadering waarin voetreflexzones samenhangen met bepaalde lichaamsdelen en organen.

Maak afspraak