7 manieren natuurlijk zelf opwekken bevalling

Het opwekken van de bevalling: Wanneer, wat, hoe? Je bent ruim 40 weken zwanger en bent klaar voor de komst van je kindje. Je krijgt wellicht al vragen van je omgeving of het al zover is of hebt zelfs al een gesprek met de verloskundige gehad over het opwekken van de weëen. Als je baby niet op de ‘uitgerekende datum’ is geboren, wordt meestal vrij snel daarna een inleiding van de bevalling voorgesteld.

Laten we hier eens even op inzoomen. Negen maanden lang is je baby ongestoord in je gegroeid. Er zijn natuurlijk controles geweest om te zien of alles in orde was, maar over het algemeen heeft iedereen op dit wonderbaarlijke proces vertrouwd. Plotseling komt er na 40 weken een datum waarop alles verandert. Nu gaat men ervan uit dat de baby het niet meer het beste weet en dat de natuur het misschien bij het verkeerde eind heeft.

Als hypnobirthing-leraar kan ik geen medisch advies geven, maar ik lees de geboorteverhalen van moeders en ben me bewust van hun ervaringen. Het advies van zorgverleners is vaak om een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt in te leiden (de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie van de natuurlijke zwangerschapsduur is 37 – 42 weken), maar het is aan jou om de keuze van afwachten af te wegen tegen de voordelen en risico’s van een opgewekte bevalling, die het begin kan zijn van een reeks ingrepen die kunnen leiden tot een ruggenprik, een kunstbevalling of zelfs een keizersnede. Dit wordt ook wel de cascade of interventions genoemd. Daarom is dit een uitgelezen moment om stil te staan bij je opties.

Hoe bereid je je voor op de bevalling?

vier stappen proces hypnobirthing cursus
Vier hypnobirthing stappen op weg naar de baring

Een positieve, ontspannen mind-set is de sleutel voor een natuurlijke bevalling, met een kindje dat komt als die er klaar voor is. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan onderbewust opzien tegen de bevalling en deze zo tegenhouden. Het loslaten van angst en het opbouwen van vertrouwen in de werking van jouw vrouwelijke lijf kan je daarbij helpen. Dit is precies waar een hypnobirthing cursus zich op richt. Omdat een goed begin het halve werk is, kan je dus overwegen om je hiermee positief voor te bereiden op de bevalling, vaak vanaf een week of 22 (maar eerder kan ook).

Wat deel je over de uitgerekende datum?

baby in buik echo

De uitgerekende datum is de datum die is vastgesteld op basis van de termijnecho die je rond 11-12 weken zwangerschap hebt gehad. Door het meten van de kruin-stuitlengte van de kleine wordt bepaald wanneer je kindje wordt verwacht. Aangezien tot ruim 12 weken bijna alle embryo’s even snel groeien is dit de beste tijd om in te schatten wanneer je baby geboren wil worden. In Nederland gaan we ervan uit dat een normale zwangerschap tussen de 37 en 42 weken duurt en nemen we 40 weken als richtlijn. Maar, net als appels aan een boom zijn niet alle kindjes die op hetzelfde moment worden verwekt op hetzelfde moment “rijp”.

Daarom kan het wijs zijn om een slag om de arm te houden bij het communiceren van de uitgerekende datum naar je omgeving. Als je namelijk overtijd bent, kunnen mensen om je heen je vragen beginnen te stellen. Gewoon tijdens persoonlijke gesprekken of in appjes. Ook al is deze interesse vaak goed bedoeld, toch kan deze focus op het verstrijken van de tijd onrust met zich meebrengen. En laat onrust nou net de hormonen in je lijf uitnodigen die het natuurlijke geboorteproces in de weg zitten. Vertel je omgeving dus gerust dat je een nieuwe echo heeft bepaald dat de uitgerekende datum twee weken later is. Zo, dat is lekker. Even geen nieuwsgierige appjes en vragen meer 🙂 Nu kan je los laten, ontspannen en ruimte maken voor de komst van je baby.

Hoe wek je de bevalling natuurlijk op zonder medische inleiding?

jonge moeder zwanger na de bevalling

Nu je de eerste stappen op weg naar een kalme geboorte hebt gezet, kan het natuurlijke geboorteproces zijn werk doen. Nu is het geduld hebben tot het natuurlijke geboortemoment daar is. Zie de tijd na 40 weken als bonustijd om nog met je partner en/of oudere kinderen wat leuks te doen tot het moment daar is. Nog even een paar nachtjes weg naar die fijne B&B in de heuvels, rustig picknicken op de hei of een wandeling aan het strand. Alles wat je helpt te relaxen is nu van harte welkom. De kans is groot dat het dan vanzelf komt. Mocht het dan toch zo zijn dat je uiteindelijk je baby op een natuurlijke wijze extra wil uitnodigen om geboren te worden, onderzoek dan eens welke van de volgende natuurlijke methodes voor het opwekken van de bevalling bij jou passen.

1. Wandelen

Lekker in beweging blijven op een tempo dat bij je past, het hoofdje van de baby schommeltje mee en stimuleert de baarmoedermond en kan daarmee de bevalling natuurlijk opwekken.

2. Lachen

Lachen is de ultieme manier om te ontspannen en los te laten. Als je lacht ben je helemaal hier en nu en maak je je geen zorgen. Een fijne oxytocine factor dus! Een manier om je te laten lachen is een leuke comedy of stand-up comedian opzetten; Het uitnodigen van een grappige vriend of familielid een andere optie. Wist je dat er ook speciale lachworkshops bestaan? Het uitnodigen van je inner smile met meditatie kan natuurlijk ook!

3. De liefde bedrijven

Als je de liefde bedrijft maak je hormonen aan die ook van de belang zijn voor het bevallen. Oxytocine wordt niet voor niets ook wel het knuffelhormoon genoemd. En het is het ultieme bevalhormoon. En niet alleen je eigen vrouwelijke hormonen helpen voor het opwekken van de bevalling, ook je mannelijke partner kan hierbij een rol spelen. In sperma zit namelijk de hormoonachtige stof prostaglandine, dat kan helpen om de baarmoedermond te laten verweken en zo natuurlijk de weëen op te wekken.

3b. Masseren tepels

Net als bij de liefde bedrijven komt bij het masseren van je tepels het hormoon oxytocine vrij. Handig als je alleen bent (maar samen kan je er natuurlijk ook mee aan de slag).

4. Warm bad met lavendel

Omhuld door het warme water, in je eigen cocon en een oplossing met essentiële olie van lavendel om je limbisch systeem tot rust te brengen. Bij aromatherapie komen er lichaamseigen morfineachtige stoffen vrij zoals endorfinen en encefalinen. Dit zijn stoffen die ons welbevinden gunstig beïnvloeden en helpen te ontspannen.

5. Voetreflexmassage & acupunctuur

voetreflexologie verlicht zwangerschapskwaaltjes
Weëen aanwakkeren via reflexzones

Bekend zijn ook complementaire behandelwijzen zoals voetreflexmassage en acupunctuur. Ze werken via de energiesystemen in het lijf, via reflexzones op de voet, meridianen & acupunctuurpunten. Veel vrouwen hebben hier goede ervaringen mee als natuurlijke inleidingsmethode. Je kan een hiervoor opgeleide therapeut benaderen. Ook bij mij (Marise, BATC Complementair Therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid in Utrecht) ben je van harte welkom voor een aanwakkerende bevallingsmassage.

6. Dadels eten

Vanaf week 36 6 dadels per dag eten ondersteunt je lijf bij het voorbereiden op de bevalling. In het Midden-Oosten eten zwangere vrouwen ze volop. Het stimuleert het eerder op gang komen van je bevalling. Denk wel aan je suikerspiegel.

7. Hypnobirthing meditatie

zwangere die luistert naar hypnobirthing audio voor een kalme bevalling

Wist je dat ook mediteren en het oefenen met hypnobirthing ontspanningen ook kunnen bijdragen aan het opwekken van de bevalling? Sowieso ga je met een kalmere mindset die laatste weken in. In mijn vrije hypnobirthing cursus is ook een speciale hypnobirthing ontspanningsoefening beschikbaar voor vertrouwen en kracht in die laatste weken.

Keuze medische inleiding bij 41 en 42 weken

Elke ingreep in het natuurlijke proces kan je als interventie zien. Dus ook natuurlijke methode van inleiding. Bedenk je daarom goed wat bij jou en je baby past. Uiteraard hebben natuurlijke methodes van het opwekken van de bevalling geen negatieve bijeffecten, in tegenstelling tot de medische inleiding. Wanneer je een bevalling medisch inleidt is je lichaam er nog niet helemaal klaar voor en vergroot de kans op medische interventies, zoals het toedienen van extra oxytocine of pijnstilling en mogelijk uiteindelijk een kunstverlossing.

Bij mijn hypnobirthing cursus gaan we ook nader in op de opties en keuzes die je hebt in de geboortezorg, en hoe je hiermee om kan gaan. Ook zijn er hypnobirthing scripts speciaal voor die laatste loodjes beschikbaar. Sowieso is het goed om te weten dat het protocol in Nederland stuurt op een medische inleiding vanaf 42 weken, maar uiteindelijk is de keuze aan jou. Je zorgverlener zal in de periode tussen de uitgerekende datum bij 40 weken en 42 weken hierover met je in gesprek gaan, indien medisch van toepassing. Ook zijn er in 2022 multidisciplinair keuzekaarten ontwikkeld die de voors en tegens van afwachten versus medisch inleiden helder tegen elkaar afzetten, zodat het keuzesproces voor jou makkelijker wordt, waarbij het uitgangspunt is dat beide keuzes vergelijkbare verantwoorde keuzes zijn.

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus

Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

Geschreven door Marise Bout, Hypnobirthing-docent en BATC Complementair Therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid.

Wil je advies op maat over jouw situatie? Maak dan een afspraak voor een privé videoconsult.