Een kalme badbevalling met hypnobirthing

Een badbevalling met hypnobirthing in Utrecht. Zelf deed ik het ook. Mijn persoonlijke ervaring ermee inspireerde me om Hypnobirthing Teacher te worden. Maar het was destijds wel even goed zoeken naar de mogelijkheden en praktische regeldingen om het mogelijk te maken. Daarom hier een wegwijzer voor deze manier van natuurlijk bevallen in het water. Wat is het, hoe werkt het, wat zijn de voordelen, waar kan je het doen en hoe kom je aan zo’n bad. Zodat jij makkelijker je weg kan vinden.

eerste blik moeder en baby gouden uur in bad
Afbeelding badbevalling uit online Hypnobirthing Pro-cursus

Geschiedenis van badbevallingen

Zo’n twintig, dertig jaar geleden had nog bijna niemand van waterbevallingen gehoord, ondanks het feit dat Nederland internationaal bekend staat als het land van thuisbevallingen. Inmiddels is bevallen in bad zeker geen uitzondering meer. Pionier op het gebied van natuurlijk bevallen was gynaecoloog Michel Odent. Vanuit Pithivier, vlakbij Parijs, liet hij de wereld kennismaken met manieren van natuurlijk bevallen. Hij introduceerde onder andere geboortekamers, bevalbaden en zanglessen voor zwangere vrouwen. In Nederland kennen we een lange traditie van thuis baren en omdat je thuis makkelijk een bad kunt neerzetten is een badbevalling inmiddels een gangbare keuze. Als je zwangerschap gezond en normaal verloopt mag de bevalling thuis plaatsvinden en kan je dus ook in bad bevallen. Meerdere verloskundigen in Utrecht stad en regio zijn ervaren met het begeleiden van badbevallingen en staan je graag bij als je voor deze optie gaat. Maar inmiddels bieden ook Stichtse geboortehuizen en ziekenhuizen badbevallingen aan. Denk aan het St. Antonius en het Diakonessenhuis.

Waarom hypnobirthing bij een waterbevalling?

Een badbevalling met hypnobirthing is de natuur zijn werk laten doen en daarmee op je gemak zijn, omhuld door warm, zacht water. Zowel het bad als de hypnobirthing-tools en technieken ondersteunen het natuurlijke geboorteproces, waardoor de bevalling soepeler en makkelijk verloopt. De uitgebreide zwangerschapscursus leert jou hoe je lijf werkt en waar het precies voor ontworpen is en draagt zo bij aan het vertrouwen in jouw vrouwelijke lijf om je baby makkelijk en rustig geboren te laten worden. Hypnobirthing leert jou, in de weken op weg naar de bevalling, je body-connectie trainen, zodat je daar in het bad niet meer over na hoeft te denken en je mag loslaten. Het loslaten zorgt er mede voor dat er stofjes in je lijf vrijkomen die het geboorteproces ondersteunen. Wist je dat endorfines een lichaamseigen pijnstiller is met een kracht 20 tot 200 keer zo groot als morfine? Hypnobirthing helpt je dus bij het fysieke en lichamelijke geboorteproces. Het warme, verzachtende water doet de rest. Mocht je toch poliklinisch of in een ziekenhuis willen bevallen? Geen punt, daar spelen uiteraard dezelfde processen.

De voordelen van een badbevalling met hypnobirthing

De voordelen van een badbevalling met hypnobirthing zijn legio.

  • Ontspanning. Het belangrijkste voordeel is dat je door hypnobirthing en het water, dat lekker op temperatuur is (37-38 graden), ontspant. Doordat je ontspant en de bevallingshormonen hun werk doen, zijn je lichaam en geest meer op hun gemak. Vrouwen die voor een badbevalling hebben gekozen, geven vaak aan dat hun waterbevalling en ontsluiting relatief makkelijk zijn verlopen.
  • Meer kans op een intact perineum. Het perineum wordt versoepeld en verzacht door het warme water en beweegt daarom makkelijker met je baby mee op zijn weg naar buiten. Sowieso verloopt de bevalling in zijn algemeenheid vaak soepeler en geleidelijker.
  • Bewegingsvrijheid. Ook kan je je lekker vasthouden aan de stevige randen van het opblaasbare zachtrubberen bad en je makkelijk in het water bewegen. Je kan eenvoudig in de positie komen waar jij je op dat moment het beste bij voelt, want de zwaartekracht heb je grotendeels uitgeschakeld. De hedendaagse baden zijn ruim genoeg voor zowel zittende als liggende bevalhoudingen. Ook op handen en knieën is mogelijk.
  • Geboorteplek: Met hypnobirthing leer je hoe van je geboorteplek een fijne, eigen plek maakt waar jij je op je plek en op je gemak voelt. Zodat je je helemaal kan overgeven aan je geboortebubbel.
  • Geboortebubbel. In mijn eentje in het bad zitten zorgde er bij mij dat ik goed in mijn bubbel kon duiken en me kon focussen op de geboorte.
  • Rol geboortepartner. Een ander voordeel van een opblaasbaar bevalbad is dat je partner een duidelijke rol heeft. Hij mag het bad testen (leuk om alvast wat foto’s te maken) oppompen, klaarzetten, laten vollopen en ervoor zorgen dat het water goed op temperatuur is. Voor mijn partner was het fijn om zo lekker bezig te zijn. Ook kan je partner bij je in bad komen of vanaf de rand contact maken om jou met hypnobirthing-technieken zoals massage en positieve ankers te ondersteunen.
  • Gelijke overgang voor de baby: Voor de baby is het fijn om via het water ter wereld te komen. Zo is de overgang van het vruchtwater naar buiten natuurlijk. Wist je trouwens dat je baby de adem gewoon inhoudt als hij via het water geboren wordt? Pas uit het water begint het kleintje zijn longetjes met lucht te vullen.

Mocht een badbevalling door medische condities toch niet mogelijk zijn of worden? Weet dat dat je met hypnobirthing hebt voorbereid op bevallen in elke situatie, omstandigheid en plek. Je kunt het, sowieso.

Geboortepartner en kind in bad

Je geboortepartner, je kind of kinderen kunnen ook makkelijk in bad of rondom het bad aanwezig zijn. Hieronder een paar foto’s ter inspiratie.

Waar in Utrecht kan je in bad bevallen?

Een badbevalling in de regio Utrecht is op de volgende plekken mogelijk:

  • Thuis
  • Geboortecentrum Utrecht / St. Antonius (Leidsche Rijn): er zijn twee verlossuites met een speciaal bevallingsbad aanwezig.
  • Geboortehuis (Utrecht Oost bij het Diakonessenhuis): twee professionele bevalbaden voor een waterbevalling aanwezig in het geboortehuis, ook in de kraamsuites zijn badbevallingen mogelijk.
  • Op het WKZ op de Uithof zijn inmiddels ook baringsbaden beschikbaar. Ook is er een ligbad beschikbaar voor het opvangen van de weëen, maar daar kan je niet in bevallen.

Op steeds meer plekken kan je ook je eigen bevalbad meenemen voor het geval die op locatie bezet zijn.

Waar huur of koop je een bevallingsbad?

gieter infuus synthetische oxytocine baring
Of neem een douche voor vergelijkare effecten
  • Wil je een opblaasbaar bevalbad huren? Denk eraan dat je vaak een losse hoes moet kopen voor de hygiëne. Die kosten vaak een paar tientjes. De prijs voor de huur van het bad zelf is al snel 100-200 euro.
  • Kopen kan ook. Zoek maar eens op het internet! Prijzen starten bij een kleine 200 euro. Je kan natuurlijk ook eens op Marktplaats naar een tweedehands bevalbad zoeken. Dat is een goedkoper en bovendien duurzaam alternatief.
  • Verschillende verloskundigenpraktijken in de regio Utrecht hebben een bevalbad in huis voor de verhuur. Vaak hebben deze verloskundigenpraktijken ook ervaring met het begeleiden van een waterbevalling, wel zo handig.
  • Via gespecialiseerde verhuurders zoals bevallingsbaden of Oerbron.

Aanvullingen of tips op deze gids voor een badbevalling in Utrecht? Neem contact op!

laptop mobiel tablet online hypnobirthing cursus