Verlichting medische inleiding bevalling met massage

Een medische inleiding van de bevalling, de één kijkt er naar uit om snel haar baby te zien, de ander is een beetje huiverig voor het overnemen van het natuurlijke bevalritme van het lijf en de eventuele extra sensaties en omstandigheden die erbij komen kijken. Een medische inleiding van de bevalling kan soms nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Hoewel het een effectieve medische interventie kan zijn, kan het ook gepaard gaan met ongemak en pijn. Massage kan een waardevolle aanvulling zijn tijdens een medische inleiding om de moeder te helpen te aarden, sensaties te verlichten, de fysiologie van het bevalling te ondersteunen en de bevallingservaring te verbeteren.

Wanneer spreken we van een medische inleiding van de bevalling?

massage bij medische inleiding bevalling

Een medische inleiding van de bevalling is een bevalling die niet natuurlijk op gang komt en niet (meer) door een verloskundige in de eerste lijn begeleid wordt. Vaak is de reden van een medische inleiding dat het advies volgens het medisch protocol is om voor een niet-natuurlijke inleiding te kiezen om het kindje snel te halen, bij bijzondere omstandigheden van moeder of kind of bijvoorbeeld een bevalling na 42 weken draagtijd. Dan kiest de moeder ervoor om dit advies te volgen. Het gaat dus niet om stippen, dat nog in de eerste lijn gebeurt, of het natuurlijk aanwakkeren van de weeën met bijvoorbeeld voetreflexmassage.

Welke manier van medisch inleiden zijn er?

De meest bekende vorm van een medische inleiding is een infuus met synthetische oxytocine, maar het kan ook gaan om een weekmakers van de baarmoedermond (pillen), prostaglandinegel, een ballonkatheder of het breken van de vliezen, vaak in die opeenvolgende volgorde uitgevoerd.

Verlichting medische inleiding met massage tijdens bevalling

Omdat er bij een medische inleiding vaak meer pijnstilling nodig is, hier zijn enkele tips voor het verlichten van een medische inleiding tijdens de bevalling:

moeder met baby na inleiding met synthetische oxytocine
 1. Communicatie en toestemming: Voordat je begint met masseren, is het belangrijk om met de moeder te communiceren en haar toestemming te vragen. Bespreek wat ze prettig vindt en waar ze behoefte aan heeft op dat moment. Als je elkaar al kent van zwangerschapsbegeleiding met therapeutische massage ter voorbereiding op de bevalling, weet je vaak al welke voorkeuren je hebt. Handig ook om in het geboorteplan opneemt dat je graag gemasseerd wilt worden tijdens de bevalling, dan weet het medisch personeel ook wat je wensen zijn.
 2. Aardende technieken: Begin met technieken zoals de verlengde ademhaling of een hypnobirthing inleiding om de moeder te helpen aarden . Dit kan haar helpen om de sensaties van intense momenten tijdens een medische inleiding beter te kunnen verdragen en haar rustiger en comfortabeler te doen voelen.
 3. Aanraking en bevallingsmassage:
  • Door de bevallingspartner: Gebruik zachte aanraking en massage om de moeder te helpen ontspannen en haar pijn te verlichten. Je kunt als bevallingspartner verschillende technieken gebruiken, zoals strijken, kneden en druk uitoefenen op specifieke punten, zoals de onderrug, heupen en schouders. Pas de druk en intensiteit aan op basis van de voorkeuren van de moeder. Je kunt deze technieken bijvoorbeeld leren tijdens een hypnobirthing cursus of een cursus online bevallingsmassage.
  • Door een specialist bevallingsmassage: Met reflexologie en acupressuurpunten op het lijf kan een gekwalificeerd therapeut tijdens de baring specifieke reflexzones en drukpunten masseren die de baring bespoedigen, comfortabeler maken en sensaties doen verminderen. Ook bij een medische setting is het vaak mogelijk om extra persoon aanwezig te hebben die de bevallende vrouw complementair ondersteunt, dus vraag eens naar de mogelijkheden als het idee van voetreflex tijdens een medische inleiding je aanspreekt. Een groot voordeel van voetreflexologie is dat de voeten bijna altijd toegankelijk zijn, ook tijdens een medische inleiding waarbij je mogelijk vast zit aan een synthetisch oxytocine-infuus of een CTG-band. Naast het toepassen van therapeutische massagetechnieken kan de therapeut of specialist net als een doula ook zorgen voor aanvullende emotionele steun voor de barende en zo bijdragen aan een optimale bevallingservaring. Dit noemen we ook wel het doula-effect.
 4. Gebruik van oliën: Het gebruik van natuurlijke oliën zoals lavendel, kamille of amandelolie kan de massage nog aangenamer maken en heeft invloed op het limbisch systeem. Zeker als je bekend bent met deze geuren en ze aangenaam vindt kan dit een positief verschil maken tijdens de bevalling.
 5. Positieve affirmaties: Moedig de moeder aan met positieve affirmaties en woorden van ondersteuning tijdens de massage. Dit kan haar helpen om zich krachtig en gesteund te voelen tijdens de bevalling. Als ze al een hypnobirthing cursus heeft gevolgd, heeft ze mogelijk al vlaggetjes of tekeningen gemaakt met affirmaties die haar positief bekrachtigen.
 6. Afstemmen behoeften moeder: Help de moeder om zich bewust te worden van haar behoeftes en nodig haar uit om te vragen wat ze nodig heeft. Dit kan naast het afstemmen van te masseren lichaamsdelen ook een drankje zijn of vragen of medische apparaten en bedradingen (nog steeds) nodig zijn.
 7. Comfortabele houdingen: Help de moeder bij het vinden van comfortabele houdingen tijdens de massage. Dit kan variëren van zitten op een geboortebal, leunen op een kussen of liggen op haar zij. Experimenteer met verschillende posities om te ontdekken wat het beste werkt voor haar.

Het is belangrijk om te benadrukken dat massage tijdens een medische inleiding alleen moet worden uitgevoerd als de moeder zich er comfortabel bij voelt en ermee akkoord gaat. Massage kan een waardevolle aanvulling zijn op de bevallingservaring, maar het is belangrijk om altijd de behoeften en voorkeuren van de moeder te respecteren.

Het gebruik van massage tijdens een medische inleiding kan helpen bij het verlichten van ongemak en pijn, het bevorderen van ontspanning en het creëren van een positieve bevallingservaring. Zorg ervoor dat je samenwerkt met het medische team en communiceert met de moeder om ervoor te zorgen dat de massage wordt aangepast aan haar behoeften en wensen.


Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

Geschreven door Marise Bout, Hypnobirthing-docent en BATC Complementair Therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid.

 Ook bevallingsmassage tijdens een medische inleiding ontvangen? Marise is beschikbaar in ziekenhuizen in en om de stad Utrecht, dus het Diakonessenhuis, St.Antonius en Wilhemina Kinderziekenhuis. Neem contact op om dit in te plannen.