Menstruatieklachten natuurlijk verlichten

Je cyclus begrijpen en ondersteunen

Menstruatieklachten zoals PMS kunnen behoorlijk in de weg zitten op verschillende levensgebieden. Maar dit hoeft niet. De menstruatiecyclus is een prachtige natuurlijke cyclus, waarbij de golven van eb en vloed veel levensenergie en wijsheid te brengen hebben. Ook kan de cyclus in principe zonder al te veel lichamelijke en geestelijke problemen verlopen. Tenminste, als je je menstruatiecyclus begrijpt en je leven erop af stemt. Maar voor veel vrouwen met een westerse levensstijl is dit niet vanzelfsprekend.

Gelukkig zijn menstruatieklachten vaak goed op een zachte, natuurlijke manier te verlichten. De blokkade wordt dan op diep niveau opgeheven en de energie gaat weer stromen. Hiermee kunnen de klachten na een aantal afspraken balanceren en kan je vitaler en veerkrachtiger in het leven staan. Lees hier verder over hoe deze complementaire therapie bij menstruatieklachten bij Natural Waves in Utrecht eruit ziet en hoe deze consulten je verder kunnen helpen.

Inhoud

Welke menstruatieklachten zijn natuurlijk te verlichten?

Misschien ken je het: Pijnlijke borsten, onregelmatige cycli, stemmingswisselingen en een klonterige, pijnlijke menstruatie. Allemaal ongemak rondom de cyclus die met complementaire therapie te ondersteunen zijn. Voor de volgende menstruatieklachten kan je op de praktijk van Natural Waves in Utrecht terecht:

 • PMS
 • PCOS
 • Dysmenorroe (menstruatiepijn & menstruatiekrampen)
 • Hypermenorroe (veel en lang bloeden )
 • Amenorroe (stoppen met vloeien)
 • Onregelmatige cyclus
 • Korte of lange cyclus
 • Endometriose

Behandelplan menstruatieklachten

Jouw (dis)balans is het uitgangspunt voor complementaire therapie. De aanpak is dus echt maatwerk, op jou als mens toegespitst, met werkvormen zoals voetreflex, Ayurveda en moxibustie. Ik ondersteun je gedurende drie menstruatiecycli met behandelingen voor het optimale effect, in de fasen van je cycli die voor jou relevant zijn. De integrale werkwijze omvat onder andere:

 • De vrouwelijke energie laten stromen op een manier die bij jou past
 • Het balanceren van het endocriene stelsel, het voortplantingsstelsel & ondersteunende lichaamsstelsels met voetreflex en moxa op specieke acupressuurpunten. Directe moxa kan zelfs op dieper niveau werken dan acupunctuur.
 • Het toepassen van holistische kennis over vruchtbaarheid en je menstruatie cyclus
 • En tegelijkertijd aan de slag met persoonlijk voedings- en leefstijladvies (inclusief kruidenremedies).

Hiermee kan ik jouw hormoonbalans ondersteunen en menstruatieklachten verlichten.

Het belang van vrouwelijke energie voor je cyclus

Bij menstruatieklachten is er vaak een disbalans tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. In onze drukke maatschappij zijn de vrouwelijke kwaliteiten regelmatig ondergesneeuwd. Dan is de vraag hoe je deze weer naar boven kan brengen, zodat je beter in balans bent. Waar kan jij zachter voor jezelf zijn? Hoe dat er in de praktijk uitziet kan van persoon tot persoon verschillen. Over het algemeen betekent dit meer ruimte maken voor je intuïtie, het zachte, aanwezig zijn in je lijf en bewust zijn van je gevoelens. Daarbij kan ik je aanwijzingen en handvatten geven, op basis van wat je lijf te vertellen heeft.

Het vrouwelijke in de Oosterse gezondheidsleren

Volgens de Oosterse gezondheidsleren verloopt een gebalanceerde menstruatie pijnloos en kalm. De TCM en Ayurveda kijken beide naar de kwaliteiten die in jouw leven aanwezig zijn. In Ayurveda wordt het begrip “Yin” niet vaak gebruikt omdat het afkomstig is uit de Chinese geneeskunde en filosofie. We kunnen echter parallellen trekken tussen de principes van Yin en Ayurveda om een beter begrip te krijgen.

Hoewel Ayurveda en Chinese geneeskunde verschillende kaders en terminologie hebben, benadrukken beide systemen de balans van energieën in het lichaam om een gezonde, makkelijke menstruatiecyclus te hebben. Inzicht in de principes van het vrouwelijke in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde kan helpen bij het balanceren van energieën die meespelen bij menstruatieklachten. Ook spelen ze een belangrijke rol voor je vruchtbaarheid.

Yin in de Chinese geneeskunde

Vertegenwoordigt duisternis, passiviteit, kou, stilte, vrouwelijkheid en substantie.

Wordt geassocieerd met kwaliteiten als ontvankelijkheid, intuïtie, verzorging en introspectie.

Yin-energie is voedend, verkoelend en helpt het evenwicht te herstellen.

Het vrouwelijke in de Ayurveda

In de Ayurveda komt Yin het dichtst in de buurt van de Kapha dosha, die kwaliteiten deelt als zwaarte, koelte, vocht en stabiliteit. Kapha regelt structuur, smering, voeding en stabiliteit in het lichaam.

Veel vrouwen met menstruatieklachten hebben baat bij het bevorderen van Kapha dosha, maar er kan ook een teveel van zijn. De vraag is dus in hoeverre dit bij jou speelt, is er een tekort, een overvloed of ben je precies in balans? Een onbalans in Kapha kan bijvoorbeeld leiden tot problemen als lusteloosheid, gewichtstoename, verstopping en gehechtheid. Menstruatieklachten die worden geassocieerd met Kapha dosha zijn PCOS en bovengemiddeld lange cycli.

Wat is de holistische betekenis van menstruatieklachten?

Met mijn behandelplan ga ik samen met jou luisteren naar je lichaam. Welke signalen geeft je lichaam af met je menstruatieklachten en wat heeft dat jou te vertellen? Welke uitnodiging over je situatie in je leven ligt daaronder? Passen je houding, leefstijl en relaties bij jou als persoon? Met het aanbrengen van kleine of grote veranderingen kunnen menstruatieklachten ook op de lange termijn wegblijven of verminderen.

Transformatie menstruatieklachten

Na een serie van sessies wordt er vaak pas duidelijk wat er nou precies vast zat. Klachten nemen dan vaak af, terwijl je tegelijkertijd opener en gevoeliger wordt voor je binnenwereld en  bijvoorbeeld emoties als boosheid, verdriet en vreugde (en ook liefde) inniger kan ervaren. Dat betekent dat er een transformatie in werking is gezet, de energie gaat stromen en je bent in staat om veranderingen in je leven aan te brengen. Dat kunnen grote of kleine, bijna onmerkbare verschillen zijn, variërend van verandering in relaties en banen of veranderingen in houding. Door op een andere manier in het leven te staan kan je meer plezier en vitaliteit gaan ervaren en kunnen de menstruatieklachten meer naar de achtergrond verschuiven.

N.B. Bij hevige menstruatieklachten adviseer ik om eerst de huisarts te bezoeken. Ook kan ik na de anamnese naar de huisarts doorverwijzen.

Marise Bout hypnobirthing teacher dutch english

✓ Gekwalificeerd complementair therapeut met Medische Basiskennis

✓ 8+ jaar ervaring

✓ Maatwerk aanpak, afgestemd op jouw als persoon

✓ Integrale werkwijze met gereedschapskist vol natuurgerichte methodieken

✓ Vaak gedeeltelijke vergoedingen uit aanvullende verzekering mogelijk

Cyclus updates

lelies als eierstokken

7 natuurlijke tips bij endometriose: verlichting klachten

Een op de tien vrouwen heeft endometriose: wat is dat?

Zo’n half miljoen vrouwen in Nederland heeft last van endometriose. Deze aandoening veroorzaakt heftige pijn in de baarmoeder en kan zelfs zo erg zijn dat ze het dagelijks leven belemmert. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je endometriose hebt? Deze video van NU.nl geeft een duidelijk beeld.