Wel eens gehoord van het gebruik van moxa en therapeutische massage bij het herstel na een keizernede? Herstellen van een keizersnee kan een uitdagend proces zijn voor nieuwe moeders. Naast reguliere medische zorg zijn er complementaire methodieken die kunnen helpen bij de postoperatieve genezing en extra natuurlijke ondersteuning bij het herstel kunnen bieden. Twee van zulke behandelingsvormen zijn therapeutisch massage van en rondom het littekenweefsel en moxa-therapie. In deze blog gaan we in op de voordelen van littekenmassage en moxibustie na een keizersnede, waarbij we benadrukken hoe ze kunnen bijdragen aan een soepeler herstel en algeheel welzijn.
Voordelen therapeutische massage litteken keizersnede
- Verlichting van pijn: Massage kan postoperatieve pijn en ongemak helpen verlichten door de bloedstroom te verhogen, spierontspanning te bevorderen en endorfine vrij te maken, dat werkt als natuurlijke pijnstilling.
- Verminderen van littekenweefsel: Zachte massagetechnieken op de plaats van de incisie kunnen helpen de vorming van littekenweefsel te verminderen en het littekenweefsel er na verloop van tijd beter uit te laten zien.
- Vermindering van onrust: Een keizersnede kan een ingrijpende ervaring zijn. Therapeutische massage kan verlichting geven bij de geestelijke impact na een keizersnede en ontspanning bieden door de afgifte van serotonine en dopamine, de “feel good”-hormonen.
- Verbeterde bloedsomloop: Massage stimuleert de bloedsomloop, wat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de genezende weefsels bevordert, waardoor het herstel sneller verloopt.
Voordelen moxibustietherapie (Moxa) na een keizersnede
- Verhoogde energiestroom: Moxa bestaat uit het verbranden van gedroogd bijvoetkruid in de buurt van specifieke acupunctuurpunten op het lichaam. Er wordt aangenomen dat het de energiestroom, bekend als Qi, stimuleert, wat kan helpen om de balans te herstellen.
- Pijnverlichting: Moxa wordt van oudsher gebruikt om sensaties te verlichten en kan worden toegepast op plaatsen met ongemak zoals het trekken van de huid rond de incisieplaats, wat plaatselijke verlichting biedt.
- Genezing van het litteken: Een littekenconsult kan de verdere genezing van de litteken bevorderen door de bloedcirculatie in de weefsels te verhogen en de natuurlijke genezingsmechanismen van het lichaam te ondersteunen. Het litteken kan er zo beter uit gaan zien. Hetzelfde geldt voor de baarmoeder en het algehele bekkengebied.
Gecombineerde voordelen post-operatief herstel keizersnee
- Balans en psychisch welzijn: Zowel massage als moxa-therapie dragen bij aan een verbeterde energie en balans tijdens het herstelproces na een keizersnede.
- Verbondenheid en hechting: Het volgen van deze complementaire werkvormen kan een verzorgende omgeving creëren voor de nieuwe moeder, een diepere verbinding met haar lichaam bevorderen en helpen bij het hechtingsproces met haar baby. Door een gebrek aan of verkort gouden uur met huid-op-huid contact na de bevalling kan de hechting tussen moeder en baby minder optimaal zijn. Gelukkig kan met de integale werkvormen moxa en massage het hechtingsproces een nieuwe boost krijgen. Oxytocine is tenslotte het hechtingshormoon en komt zowel vrij bij een natuurlijke bevalling als bij aanraking en massage.
- Holistische aanpak: Het integreren van massage en moxa-therapie in het postoperatieve zorgplan biedt een holistische benadering van genezing, waarbij zowel de fysieke, emotionele als energetische aspecten van herstel aan bod komen.
Ervaringen moeders over natuurlijk herstel na keizersnede
In mijn praktijk ontvang ik regelmatig clienten die een keizersnede hebben gehad. Vaak hebben de moeders met een keizersnede net even een beetje extra aandacht nodig. In de meeste gevallen kwam de keizersnede onverwacht en is een nog een weg te gaan om dit een plek te geven, bijvoorbeeld door hun geboorteverhaal te delen. Het therapetisch toepassen van moxa en massage na de keizersnede biedt dan voordelen. Hier een paar ervaringen van moeders hiermee.
De emotionele lading van het litteken verlichten
Een litteken van een keizersnede kan dan ook een emotionele lading met zich meedragen die in het reguliere circuit weinig aandacht krijgt. Zo had ik eens een moeder die moeite had om het litteken aan te raken, dat deel van haar lijf was als het ware van haar vervreemd. Door therapeutische massage en moxa-behandeling werd zij weer lichaamsbewust van dit deel van haar lijf. De knoopjes in de fascia rondom het litteken maakte ik los en met de warmte van de moxa ging de energie rondom het litteken weer stromen. Daarom voelde zij zich weer klaar om voor een tweede kindje te gaan. Ook de intimiteit met haar partner verbeterde.
Het littekenweefsel na de keizersnede ondersteunen
Andere vrouwen hadden positieve resultaten na de inzet van moxa om de zichtbaarheid van litteken te verminderen. Zo kan een litteken ook na het officiële herstel nog lang goed zichtbaar, rood en trekkerig zijn. Met moxa verbeterde al deze symtomen aanzienlijk en was het litteken na een tijdje nog nauwelijks meer zichtbaar. Ik had zelf een vrouw die na 20 jaar na de keizersnede nog verbetering boekte nadat ze met moxa-sticks aan de slag ging.
Conclusie
Massage en moxa-therapie bieden tal van voordelen voor vrouwen die herstellen van een keizersnede. Van het verminderen van de gevoeligheid van het litteken, herstel van het littekenweefsel tot meer energie en balans bij de moeder, deze natuurgerichte werkvormen kunnen het genezingsproces verbeteren en een gevoel van gezondheid bevorderen.
Geschreven door Marise Bout, BATC Complementair Therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid.
Wil je advies op maat? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk litteken na keizersnede consult. Met een uitgebreide gereedschapskist aan werkvormen help ik je graag op weg naar een voor jou optimale herstel na een keizersnede.