REBOZO SLUITINGSRITUEEL

symbolisch ritueel bij transities in je leven

Een rebozo sluitingsritueel is een afsluiting van de zwangerschap na de geboorte van je baby en elke andere transitie in je leven. Dit van oorsprong Mexicaans ritueel ondersteunt kersverse moeders bij hun transitie naar het moederschap. Het ritueel duurt minimaal 3,5 uur en bestaat uit contact met de aanwezigen in een cirkel, liefdevolle aanraking of massage door 1 of 2 personen, een warm kruidenbad (bad, voetenbad of yoni steam) en natuurlijk het sluiten van het lichaam met de zeven rebozo doeken.

Wat zijn de voordelen van het Rebozo sluitingsritueel?

  • Draagt bij aan het verwerken van je bevallingservaring
  • Loslaten van emoties van verdriet, rouw en angst rondom deze transitie en jezelf weer als “herboren” te voelen. Oude energie sluiten en je openen voor het nieuwe.
  • Geeft vertrouwen in het nieuwe moederschap, stilstaan bij de transitie van jou van vrouw naar moeder.
  • Loslaten van voor hetgene dat geheeld wil worden in de vrouwenlijn voor jou.

Wanneer kan je starten met de Rebozo sluitingsceremonie?

Dat kan vanaf het einde van de eerste 40 dagen na de bevalling. De meeste vrouwen ontvangen de ceremonie vanaf 6 maanden na de bevalling tot elk moment daarna in hun leven, tot jaren en zelfs tientallen jaren na de geboorte. Daarvoor zijn post-partum

Bij welke andere transities in je leven is het Rebozo sluitingsritueel toepasbaar?

  • vroeggeboorte
  • miskraam
  • verlies van een kindje
  • menopauze, afsluiten vruchtbare periode (bijvoorbeeld ook na IVF-traject)
  • afsluiten tropenjaren, afsluiten periode met klein kind dat veel verzorging vraagt
  • afsluiten van periode met kinderen in huis, leeg nest
  • na verlies geliefde (bijvoorbeeld vader van je kind) en je openen voor het nieuwe
  • na een intensieve periode van zorg

Wie geeft de Rebozo sluitingsceremonie?

Dat ben ik samen met een collega of met een partner, vriendin of andere betrokkene bij de ontvanger. Alles benodigde instructies ontvang je vooraf en tijdens de ceremonie, zodat die soepel kan verlopen.

Doorgegeven traditie

Deze ceremonie komt van traditionele vroedvrouwen in  Mexico en is ook naar Nederland doorgegeven. De rebozo doek is ook bekend van rebozo massage voor en tijdens de bevalling en wordt sowieso multifunctioneel ingezet, bijvoorbeeld ook als draagdoek voor de baby.

Zelf ontving ik de ceremonie van Roos Severins, die de ceremonie leerde van doula die het in Mexico had geleerd. Mooi aan haar werk vind ik dat zij een missie heeft om de volgende generatie die uit onze vrouwelijke schoot komt liefdevol te begeleiden. Volgens haar vraagt het moederschap iets waar onze samenleving niet op is ingericht, dus is het nodig om ruimte, tijd en aandacht te geven voor het transformatieproces van naar vrouw. 

Onze samenleving veranderen kan in 1 generatie. En het begint bij nieuw leven in de buik. In de moeders. Laten we ze eren. Laten we ze zien, steunen waar we kunnen. Laten we het grootste transformatieproces waar zij als vrouw doorheen gaan erkennen. Zien voor wat het is. Er ruimte aan geven. De vrouw hier liefdevol en steunend in aanschouwen.

Roos Jãrã Severins 

Hoe gaat de rebozo sluitingsceremonie in zijn werk? Een voorbeeld na de geboorte van een baby

1. Voorbereiden ruimte. 

Als ik bij je aankom maken we eerst kort kennis. Daarna ga ik aan de slag met de voorbereidingen en richt ik jouw ruimte in voor het Rebozo Sluitingsceremonie door het creëren van een fijne ruimte voor het ritueel. Het is belangrijk om een ruimte te kiezen waar je je prettig voelt. Dit kan een kamer bij jou thuis zijn of elders.

2a. Cirkel – Contact maken en delen van je verhaal

Als de ruimte klaar is gaan we van start en nemen we plaats in een cirkel. In de Rebozo Sluitingsceremonie uiten we dankbaarheid naar de aarde omdat zij onze bron van kracht en vruchtbaarheid is. We hebben aandacht voor de thema’s en aanleiding voor jou om de sluitingsceremonie op dit moment in je leven te ontvangen.

Als onderdeel van deze rebozo sluitingsceremonie is het belangrijk om je geboorteverhaal te eren, ongeacht hoe het zich heeft ontvouwen. Het delen van je verhaal met een vertrouwde kring kan afsluiting en genezing brengen. Denk na over de gevoelens en emoties die tijdens de zwangerschap en geboorte werden ervaren, inclusief de veranderingen in de plannen door de huidige omstandigheden. Spreek hardop uit wat je nodig hebt om acceptatie te vinden en eventuele schuld of angst in verband met jouw unieke ervaring los te laten.

2b. Cirkel – Nodig je voorouders uit voor steun en genezing.

Tijdens het Rebozo Sluitingsritueel is het belangrijk om je beschermers en voorouders uit te nodigen in de heilige cirkel van genezing om aan je zijde te staan. Je kunt dit doen met een eenvoudige mantra “Ik roep mijn vergeten, verre en nabije voorouders aan om mij te steunen in deze Rebozo Sluitingsceremonie.” Visualiseer deze voorouders om je heen, die je steunen en liefhebben tijdens je hele reis als bevalling, moeder of vader. Stuur liefde en dankbaarheid neer voor hun aanwezigheid, begeleiding en bescherming.

4. Liefdevolle aanraking

Je ontvangt een massage of liefdevolle aanraking met 4 handen. Deze wordt intuïtief gegeven door de aanwezigen op die plekken die jij fijn vindt.

5. Een warm kuidenbad

Verbinden met het water helpt om los te laten wat niet meer dienend is. Dit kan met een lig- of zitbad, een voetenbad of een yonisteam. Van tevoren bespreken we jouw opties en wensen hierin.

6. Het knopen van de rebozo doeken

Je wordt door vieren handen van top tot teen ingeknoopt in zeven rebozo doeken. Dit is het belangrijkste deel van het ritueel waarbij de doeken helpen om het lichaam energetisch te sluiten na de opening voor de conceptie en baring van de baby. Er is ruim de tijd om te voelen en ervaren hoe strak de inknoping voor jou mag zijn en wat dit met je doet. Neem de tijd die je nodig hebt om je echt te verbinden. Het inknopen en losmaken van doeken hebben elk hun eigen energetisch effect, dat voor elke persoon weer net even anders is. Neem na afloop nog een moment om te observeren hoe de energie nu voelt.

7. Afsluiting